Drevne lekcije uspeha Sun Cua iz „Umeća ratovanja“

M.D.
Jul 29 2021

Sun Cu (544 - 496. godine p.n.e.), kineski pisac i mislilac, autor je čuvenog dela “Umeće ratovanja”, koje se smatra jednom od najstarijih vojnih knjiga na svetu, a takođe je i jedno je od najznačajnijih klasičnih kineskih dela.

Sastoji od 13 poglavlja koje je svako posvećeno jednom aspektu ratovanja. Za Sung Cua rat je bio sastavni deo života, a ono po čemu se njegova knjiga posebno izdvaja jeste činjenica da bez obzira na to što je stara više od dve hiljade godina, ona ne sadrži nijedno nejasno uputstvo, misao ili savet.

“Umeće ratovanja” je daleko od pukog priručnika za ratovanje. Ova knjiga predstavlja pravu malu riznicu mudrosti koje možemo primeniti u gotovo svim aspektima života. Kako se svakog dana suočavamo sa brojnim izazovima i učestvujemo u različitim bitkama, ova knjiga nam može poslužiti kao odličan vodič u situacijama kada nam je potrebna motivacija da uspešno stignemo do zacrtanog cilja.

Takođe, učenje Sun Cua nam može pomoći da se fokusiramo na pronalaženje najlakšeg načina za rešenje bilo kog problema. Knjiga je izuzetno korisna i za menadžere na svim nivoima upravljanja, jer daje korisne instrukcije i uputstva.

Zbog toga Vam u nastavku donosimo dvadeset citata iz  “Umeća Ratovanja” za koje verujemo da će Vas inspirisati i naterati da stvari i situacije sagledavate iz potpuno drugačijeg ugla.

1. “Planirajte ono što je teško dok je još lako, činite ono što je veliko dok je malo. Najteže stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još lake, najveće stvari na svetu moraju biti učinjene dok su još male.”

2. “Šta biste sve bili u stanju da uradite, kada biste uradili sve što možete?”

3. “Vojne taktike su kao voda. Za vodu je normalan tok da beži od visokih mesta i da ubrzava naniže. Tako je i u ratu – izbegavajte ono što je jako i napadajte ono što je slabo,”

4. “Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju.”

5. “Odnosi se prema svojim vojnicima kao prema svojoj deci i pratiće te u najdublje doline.”

6. “Vrhunska veština se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.”

7. “Pravo znanje je biti svestan smetnji pre smetnji, biti svestan opasnosti pre opasnosti, biti svestan razaranja pre razaranja, biti svestan nesreće pre nesreće. Snažna akcija je treniranje tela bez opterećenosti  telom, vežbanje uma bez korišćenja umom, radeći u svetu, a da se ne bude pogođen svetom, provodeći zadatke, a da se ne bude zatrpan zadacima.”

8. “Ratnici pobednici prvo pobede pa onda idu u rat, dok ratnici gubitnici prvo idu u rat pa onda teže da izbegnu poraz.”

9. “Nepobedivost leži u odbrani. Mogućnost pobede leži u napadu.”

10. “Ukoliko si siguran da će borba doneti pobedu – moraš se boriti, makar vladar zabranio borbu. Ukoliko si siguran da borba neće doneti pobedu – ne smeš se boriti, makar vladar naredio borbu.”

11. “Kvalitetna odluka je poput dobro tajmiranog naleta sokola koji mu omogućava da udari i uništi njegovu žrtvu.”

12. “Prilika da osiguramo sebe od poraza leži na našim rukama, ali priliku da se pobedi ti može dati jedino neprijatelj.”

13. “Nove prilike se multipliciraju nakon što se iskoriste.”

14. “Suoči ih sa istrebljenjem - oni će opstati. Baci ih u smrtonosnu situaciju i oni će preživeti. Kada se ljudi nađu u velikoj opasnosti, onda su u stanju da se bore za pobedu.”

15. “Dobiti sto pobeda u sto bitaka nije veština. Veština je pobediti neprijatelja bez borbe.”

16. “Vešta osoba koja upošljava druge ljude, uposliće mudrog čoveka, hrabrog čoveka, gramzivog čoveka i glupog čoveka.”

17. “Da bi vojnici shvatili prednosti poražavanja neprijatelja oni isto tako moraju biti nagrađeni.”

18. “General koji napreduje bez gramzivosti za slavom i koji se povlači bez straha od sramote, koji samo razmišlja kako da zaštiti svoju zemlju i da dobro služi svome vladaru je dragulj kraljevstva.”

19. “General je vešt u napadima kada njegov neprijatelj ne zna šta da brani, a general je vešt u odbrani kada njegov neprijatelj ne zna šta da napadne.”

20. “Ukoliko poznaješ svog neprijatelja i ukoliko poznaješ samoga sebe – ne treba da se plašiš rezultata stotine bitaka.”

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik