“EnduraLED 21” svetli kao obična sijalica

Bez autora
May 16 2011

Kompanija Philips predstavila je “EnduraLED 21” sijalicu, koja troši samo 17 vati, a ujedno osvetljava prostor kao klasična sijalica sa užarenim vlaknom od 75 vati. Sijalica će se naći u porodaji u poslednjem kvartlu 2011. godine, po ceni između 40 i 45 dolara.Cena je visoka samo na prvi pogled, jer iz Philipsa poručuju da je njen vek trajanja 25.000 sati, odnosno oko 17 godina, ukoliko se upotrebljava oko 4 časa dnevno. Prost račun, odnosno broj utrošaka energije obična sijalice, sabran sa njenom cenom, oduzet od cene LAD svetiljke uvećan za njenu cenu daje uštedu od 160 dolara toko 25.000 sati upotrebe.

“EnduraLED 21” svetli kao obična sijalicaKompanija Philips predstavila je “EnduraLED 21” sijalicu, koja troši samo 17 vati, a ujedno osvetljava prostor kao klasična sijalica sa užarenim vlaknom od 75 vati.

Prema rečima čelnika elektronskog giganta iz Ajndhovena, sijalica će se naći u porodaji u poslednjem kvartlu 2011. godine, po ceni između 40 i 45 dolara. Cena je visoka samo na prvi pogled, jer iz Philipsa poručuju da je njen vek trajanja 25.000 sati, odnosno oko 17 godina, ukoliko se upotrebljava oko 4 časa dnevno.

Prost račun, odnosno broj utrošaka energije obična sijalice, sabran sa njenom cenom, oduzet od cene LAD svetiljke uvećan za njenu cenu daje uštedu od 160 dolara toko 25.000 sati upotrebe.

Problem LED sijalica do sada je predstavljao njihov indeks boja koji nije mogao da omogući “prirodnu” svelost, kao svetiljke sa užarenim vlaknom, kao i ravnomerno “bacanje” svetslosti na sve strane. Međutim, u Philips-u tvrde da su sa “EnduraLED 21” uspeli da isprave sve manjkavosti. Takođe, očekuju da će zamena oko 90 miliona klasinčnihn sijalica sa LED u domovima SAD, umanjiti emsiju ugljenika koji proizvede milion automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik