EU se priprema za desetogodišnjicu evra

Bez autora
Jun 08 2011

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren pokrenuo je ove sedmice konkurs za izbor najboljeg dizajna za ograničenu emisiju metalnog novčića od dva evra, čije puštanje u opticaj 1. januara 2012. treba da obeleži desetu godišnjica od uvođenja zajedničke evropske valute.Prvi put će 330 miliona stanovnika 17 članica EU koje koriste evro imati mogućnost da putem glasanja preko Interneta od pet ponuđenih rešenja izaberu kako bi njihov novac trebalo da izgleda.

EU se priprema za desetogodišnjicu evraKomesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren pokrenuo je ove sedmice konkurs za izbor najboljeg dizajna za ograničenu emisiju metalnog novčića od dva evra, čije puštanje u opticaj 1. januara 2012. treba da obeleži desetu godišnjica od uvođenja zajedničke evropske valute.

Prvi put će 330 miliona stanovnika 17 članica EU koje koriste evro imati mogućnost da putem glasanja preko Interneta od pet ponuđenih rešenja izaberu kako bi njihov novac trebalo da izgleda. Novčić se bira na stranici www.eurocoin-competition.eu, prenela je agencija Rojters.

Mada evro trenutno nije najomiljenija valuta u Atini, Lisabonu ili Dablinu, to neće sprečiti EU da proslavi njegovu desetogodišnjicu.

„Ovo je prilika za svakoga ko živi u zoni evra da pomogne u izboru dizajna za sopstvenu valutu”, rekao je Ren, koji najavljuje da će biti iskovano oko 90 miliona tih memorijalnih novčića.

Među predloženim dizajnima su i slika leptira koji lete nad horizontom sa simbolom evra, slika pčele nad saćem s evrom u pozadini i dva deteta koja, držeći se ruke, koračaju prema evru.

Glasanje je otvoreno do 24. juna, a pobednički dizajn će biti proglašen 30. juna, saopštila je Evropska komisija, izvršno telo EU.

Obeležavanje 10 godina od uvođenja evra teško da je popularna ideja među građanima zemalja, kao što su Grčka, Irska i Portugalija, od kojih mnogi smatraju da im je članstvo u zoni evra donelo ekonomske teškoće i dužničku krizu u protekle dve godine.

Jedno istraživanje u Finskoj, Nemačkoj, Holandiji i drugim članicama je pokazalo da evro sada nije ni blizu onoliko popularan kao što je bio kada je uveden, uprkos tome što umnogome olakšava putovanja i plaćanja robe u zoni evra.

Bez obzira na sadašnja različita mišljenja o zajedničkoj evropskoj valuti, ona je tokom protekle decenije bila relativno uspešna. Kada je je uveden, evro je vredeo 90 US centi, ali je od tada stalno jačao, dostigavši rekordnu vrednost od blizu 1,60 dolara u julu 2008, pokazali su podaci Evropske centralne banke.

Nakon toga je vrednost evra bila kolebljiva , ali on i dalje vredi oko 1,45 dolara, što je povećanje od 61 odsto u odnosu na prvobitni nivo.

Sa padom Grčke u krizu pojavile su se glasine da bi Atina mogla da napusti evro i vrati drahmu, ali ekonomisti ocenjuju da je to malo verovatno, uprkos razmerama problema u Grčkoj.

Analitičari, ipak, ukazuju da EU, bez jasnih rešenja na vidiku za dužničke probleme u zoni evra, možda neće imati dovoljno entuzijazma za proslavu desetogodišnjice evra koja će se održati sledećeg januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik