Finansijski direktor Moderne bio na poslu jedan dan i otišao sa 700.000 dolara

Bez autora
May 15 2022

Novi finansijski direktor kompanije Moderna došao je u ponedeljak prvi put na novi posao, a već sutradan mu je rečeno da više ne mora dolazi.

Ono što je još interesantnije, taj radni dan naplatiće 700.000 dolara.

Razlog zašto je Horhe Gomez tako brzo napustio proizvođača vakcina protiv kovida 19, nalazi se u njegovoj bivšoj firmi. Otkaz je usledio kada se saznalo da je proizvođač stomatološke opreme Dentspli Sirona, bivši poslodavac, pokrenuo internu istragu koja uključuje i Gomeza a tiče se pitanja finansijskog izveštavanja.

"Komitet za reviziju (SEC) takođe istražuje navode da su određeni bivši i sadašnji članovi višeg rukovodstva usmeravali korišćenje podsticaja i drugih radnji kompanije kako bi se postigli ciljevi nadoknade za rukovodioce 2021. godine", piše kompanija Dentspli Sirona u podnesku.

Iako je pod istragom, Gomez će od Moderne dobiti 12 meseci plate u iznosu od 700.000 dolara, ali neće dobiti i bonus od 500.000 dolara za "potpis", nadoknadu troškova preseljenja ili novčane nagrade za novo angažovanje, saopštila je Moderna, prenosi Bonitet.

Njujork post piše i da je, kada je njegovo imenovanje objavljeno prošlog meseca, izvršni direktor Moderne Stefan Bansel bio "ushićen" u svojim pohvalama Gomeza - navodeći da je "strast izvršnog direktora za održivost i ESG usko usklađena sa vizijom Moderne da korporativna odgovornost postane kritičan deo onoga šta su i šta rade".

Međutim, usled novih okolnosti, biotehnološki gigant će vratiti penzionisanog finansijskog direktora Dejvida Melina dok Moderna ne pronađe trajnu zamenu.

Kako američki mediji navode, ova vest nije imala uticaja na akcije kompanije. Moderna je nadmašila očekivanja Vol strita u svom izveštaju o zaradi u prvom kvartalu ranije ovog meseca, otkrivajući da je prodaja njene vakcine protiv kovida 19 donela prihod od 5,9 milijardi dolara. Za celu fiskalnu godinu, kompanija očekuje da će zaraditi 21 milijardu dolara od svoje vakcine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik