Francuzi ne mogu da odole piratskom softveru

Bez autora
May 15 2011

Piraterija je u Francuskoj dostigla trgovinsku vrednost od 1,9 milijardi evra, a u za čitavu Evropu ta suma procenjuje se na oko devet milijardi evra. Francuska se, kako se procenjuje, nalazi na čelu zemalja Evropske unije po softverskoj pirateriji sa 39 odsto softvera instaliranih u računare njenih građana koji su verovatno kopije.Ta piraterija Francuske je dostigla trgovinsku vrednost od 1,9 milijardi evra na globalnu evropsku sumu od devet milijardi evra. Sprovedeno u 116 zemalja, istraživanje je pokazalo da je softverska piraterija lane koštala 44 milijarde evra na svetskom nivou.

Francuzi ne mogu da odole piratskom softveruPiraterija je u Francuskoj dostigla trgovinsku vrednost od 1,9 milijardi evra, a u za čitavu Evropu ta suma procenjuje se na oko devet milijardi evra.

Francuska se, kako se procenjuje, nalazi na čelu zemalja Evropske unije po softverskoj pirateriji sa 39 odsto softvera instaliranih u računare njenih građana koji su verovatno kopije, pokazali su rezultati istraživanja organizacije za odbranu interesa softverskih izdavača - Business Software Alliance (BSA).

Prema podacima BSA, ta piraterija Francuske je dostigla trgovinsku vrednost od 1,9 milijardi evra na globalnu evropsku sumu od devet milijardi evra, prenela je danas agencija Rojters.

Sprovedeno u 116 zemalja, istraživanje BSA je pokazalo da je softverska piraterija lane koštala 44 milijarde evra na svetskom nivou.

Daleko iza Francuske, nalaze se Nemačka (1,4 milijarde evra, 27 odsto piratizovanih softvera), Italija (1,3 milijarde evra, 49 odsto piratizovanih softvera) i Velika Britanija (1,3 milijarde evra, 49 odsto piratizovanih softvera).

Istraživanje je pokazalo i da je stopa piraterije u zemljama sa tržištima u ekspanziji 2,5 puta veća nego u industrijski razvijenim zemljama, tako da u tim zemljama trgovinska vrednost piratizovanih softvera (21,7 milijardi evra) dostiže više od polovine ukupne vrednosti piratizovanih softvera u svetu.

Među najrasprostranjenijim vidovima piraterije je instaliranje na više računara softvera kupljenog u samo jednom primerku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik