Grad budućnosti u Portugalu

Bez autora
May 10 2011

U blizini portugalskog grada Porta gradi se novi grad budućnosti, odnosno portugalska Silicijska dolina. Na površini od 17 kvadratnih kilometara moći će da živi 225.000 ljudi. Vrednost izgradnje će iznositi oko 10 milijardi evra, koja bi trebala biti završena do 2015.Projekat predvodi bivši radnik Microsoft-a i IMB-a Steve Lewis. Projekt će okupiti više hiljada inženjera, naučnika i tehničara koji će živeti u energetski najefikasnijem urbanom prostoru u Evropi. Cilj doline je da bude najveći inkubatorski prostor na svetskom nivou za razvoj tehnologija koje utiču na urbani život.

Grad budućnosti u PortugaluU blizini portugalskog grada Porta gradi se novi grad budućnosti, odnosno portugalska Silicijska dolina.

Na površini od 17 kvadratnih kilometara moći će da živi 225.000 ljudi. Vrednost izgradnje će iznositi oko 10 milijardi evra, koja bi trebala biti završena do 2015.

Projekat predvodi bivši radnik Microsoft-a i IMB-a Steve Lewis. Projekt će okupiti više hiljada inženjera, naučnika i tehničara koji će živeti u energetski najefikasnijem urbanom prostoru u Evropi. Cilj doline je da bude najveći inkubatorski prostor na svetskom nivou za razvoj tehnologija koje utiču na urbani život.

Prvi stanovnici počeće da dolaze u septembru. Trećina će biti Evropljani, a ostali stručnjaci za istraživanje i razvoj doćiće iz SAD-a i Azije. Projekt će finansirati kapital prikupljen na javnim tržištima.

Lewis je projekt pokrenuo kako bi se napredak postignut u razvoju aviona i podmornica posljednjih decenija primenio u građevinarstvu.

To će biti pravi grad sa trgovinama, mestima za zabavu i školama, ali potpuno kompjuterizovan. Sve će se efikasno reciklirati, pročišćavati i ponovo koristiti.

Ukoliko se prototip pokaže uspešnim, do 2050. godine moraće se sagraditi na hiljade takvih gradova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik