Gradovi sa najboljim javnim prevozom

Bez autora
Nov 08 2010

U kojim gradovima turisti najlakše stižu sa jednog kraja na drugi? Ova lista najboljih najboljih javnih prevoza sastavljena je nasumičnim redom, a ne kao rang lista. Ko koristi metro u Moskvi zaista nema opravdanje za kašnjenje na posao.Frekventnost i pouzdanost čini moskovski metro jednim od najboljih na svetu. Glavni grad Rusije odlikuje se velikim brojem izuzetno lepih metro stanica. Neke od njih su Majakovska, Kijevska, Kropotkinska. Bečki javni prevoz je omiljeni kod turista zbog tradicionalnih crvenih tramvaja, koji su postali jedan od simbola grada.

Gradovi sa najboljim javnim prevozomU kojim gradovima turisti najlakše stižu sa jednog kraja na drugi? Ova lista najboljih najboljih javnih prevoza sastavljena je nasumičnim redom, a ne kao rang lista.

Ko koristi metro u Moskvi zaista nema opravdanje za kašnjenje na posao. Frekventnost i pouzdanost čini moskovski metro jednim od najboljih na svetu. Glavni grad Rusije odlikuje se velikim brojem izuzetno lepih metro stanica. Neke od njih su Majakovska, Kijevska, Kropotkinska.

Bečki javni prevoz je omiljeni kod turista zbog tradicionalnih crvenih tramvaja, koji su postali jedan od simbola grada. Beč ima pet U-Ban (metro) linija, pored kojih su tu i 30 tramvajskih i 80 autobuskih, koje čine kretanje kroz prestonicu Austrije brzim i efikasnim.

Kretanje kroz Hong Kong, prenaseljenu metropolu, može da bude pravi izazov. "Lavovski" posao u rasterećenju prometnih gradskih ulica odraćuje tranzitna pruga. Plaćanje se vrši višenamsnskim Octopus karticama.

Bavarska prestonica Minhen najbolja je slika nemačke tačnosti i discipline i kada je u pitanju gradski prevoz. Sastoji se iz U-Bana (metro), S-Bana (međugradska železnica), tramvajske mreže i autobuskih linija.

Čuveni korejski javni transportni sistem baziran je na integrisanom metro-autobuskom prevozu. Onaj u Seulu je savremen i izuzetno upotrebljiv za turiste, jer će uz izgovaranje stanica na engleskom uskoro dobiti WiFi internet.

Čuveni londonski "tjub" je izložen ruglu mnogih koji se njime voze svakodnevno, i činjenica je da ima brojne strukturalne probleme koje određene linije čine sporim i ne naročito olakšavajućim. U isto vreme uliva strahopoštovanje zbog svog ogromnog opsega na kome saobraća. London je takođe dobro pokriven autobusima, lakom prugom i trajektima koji plove Temzom.

Parižani imaju veliku mrežu višeslojnog sistema javnog prevoza koji čine: metro, prigradski vozovi (RER), autobusi, i tramvaji. Najnoviji dodatak njihovom gradskom prevozu su linije tramvaja koje pokrivaju periferiju grada. Pariz ima zadivljujuće veliki broj podzemnih stanica.

Danska prestonica Kopenhagen ima jedan od najkvalitetnijih sistema javnog prevoza u Evropi čiju okosnicu čini mreža metroa bez vozača. Dve metro linije su u potpunosti automatizovane i saobraćaju 24 sata dnevno. Značajno proširenje opsega metroa planirano je da bude završeno 2018. Autobusi i prigradski vozovi ispunjavaju ostatak gradskih potreba.

Gradska saobraćajna mreža Tokija uključuje podzemnu železnicu, laku prugu, i autobuse. Ceo sistem se sastoji iz velikog broja linija koje saobraćaju. Oprema u njima bazirana je na velikom broju monitora poslednje generacije sa izuzetno korisnim opcijama. Kompletan sistem je izuzetno čist i kao takav se izdvaja od mnogih drugih sistema gradskog prevoza u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik