Gugl pokrenuo sajt koji "predviđa tok" širenja korone

Bez autora
Mar 22 2020

Gugl je u SAD pokrenuo vebsajt o koronavirusu fokusiran na obrazovanju, prevenciji i lokalnim resursima u borbi protiv pandemije koja je zahvatila 171 zemlju, a samo u najpogođenijim državama Vašington i Njujork odnela 170 života.

Gugl navodi da ima u planu da u narednim danima takav blog post (Connecting people with COVID-19) sa informacijama i izvorima koji "daleko anticipiraju tok situacije", proširi i na druge zemlje i jezike.

Najveći svetski pretraživač podseća da je od početka godine najtraženija reč upravo koronavirus i da je već u martu postala najmanje dva puta više traženja o najčešće traženih a to su vesti i vreme.

Gugl navodi da je trenutno fokusiran na SAD i zato što se stanje koronavirusa u zemlji drastično promenilo u poslednjih nedelju dana - više od 80 miliona Amerikanaca, odnosno četvrtina, je pod virtualnim ključem - naređeno im je ostanu u kući u pokušaju da se uspori virus.

Gugl navodi da je u cilju obezbeđivanja najpreciznijih podataka koji bi objedinili informacije o bezbednosti i prevenciji, doniranju pomoći kao i o drugim resursima važnim za pojedince, nastavnike i kompanije sarađivao je sa relevantnim agencijama i vlastima.

Prema podacima jednog od njih, Univerziteta Džons Hopkins prvog koji se bavi istraživanjima, a osnovan je 1876. i po poslednjim podacima od 21. marta pred ponoć postoji više od 26,747 slučajeva, a najmanje 300 ljudi je umrlo

Na početnoj strani sajta pod nazivom Povezujemo ljude sa COVID-om, informacijama i izvorima, su kratki video programi "Kako se zaštiti od Covid-19". "Šta odrasli moraju da znaju od o koronavirusu", a sav sadržaj je napravljen i na znakovnom jeziku.

Srbija je pre nešto više od dve nedelje pokrenula sajt covid19.rs na kome građani mogu da dobiju sve najvažnije informacije o koronavirusu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik