Gugl sa novim servisom pravi profile svojih korisnika?

Bez autora
Jan 26 2012

Najveći internet-pretraživač Gugl nudi svoj novi super-servis, a aktivisti za zaštitu podataka su skeptični da Gugl želi da poveže sve podatke o svojim korisnicima i iskombinuje ih u novi servis. Novi sistem bi trebalo da služi kao asistent korisnika, asistent koji samo što ne čita misli.Korisnik će ubuduće, na primer, moći da bude automatski upozoren ukoliko je pogrešno ukucao ime svog prijatelja. A biće obavešten i ako postoji opasnost da zakasni na neki sastanak.

Gugl sa novim servisom pravi profile svojih korisnika?Najveći internet-pretraživač Gugl nudi svoj novi super-servis, a aktivisti za zaštitu podataka su skeptični da Gugl želi da poveže sve podatke o svojim korisnicima i iskombinuje ih u novi servis.

Novi sistem bi trebalo da služi kao asistent korisnika, asistent koji samo što ne čita misli. Korisnik će ubuduće, na primer, moći da bude automatski upozoren ukoliko je pogrešno ukucao ime svog prijatelja. A biće obavešten i ako postoji opasnost da zakasni na neki sastanak, preneo je nemački javni servis Dojče vele.

Kada je ranije postavljano pitanje da li Gugl raspolaže sa previše podataka o svojim korisnicima, odgovor velikog koncerna je najčešće glasio: možda, ali mi te podatke ne spajamo u jedinstveni profil.

Korisnik Gugla koji se služi internet-obradom teksta, kalendarom, RSS-čitačem ili foto-platformom Pikasa, odaje toj firmi mnogo o sebi. Oni koji koriste i mobilne telefone sa operativnim sistemom android, odaju i gde se trenutno nalaze, a ako koriste navigaciju - i kuda idu. Sada bi sve te informacije i zvanično trebalo da se objedine.

Spajanje informacija u profil korisnika

Novi sistem bi trebalo da proradi početkom marta. Menadžerka Gugla zadužena za zaštitu privatne sfere, Alma Viten, na svom blogu je napisala: "Kada ste ulogovani u našu elektronsku poštu, ili socijalnu mrežu Gugl plus, mi informacije koje ste nam stavili na raspolaganje spajamo sa informacijama iz drugih sektora, i tako možemo da Vas kroz sve naše servise identifikujemo i tretiramo kao jedinstvenog korisnika".

Upravo to se ne sviđa onima kojima je stalo do zaštite podataka o ličnosti. Jer, Gugl je u stanju da sačini veoma detaljne profile svojih korisnika, njihovih navika, interesovanja, aktivnosti. Taj koncern je to nedavno i najavio jer su ulogovani korisnici Guglove pretrage počeli da dobijaju rezultate koji su u skladu sa njihovim korisničkim navikama, interesovanjima i kontaktima.

Odavanje podataka samo uz sudski nalog

Gugl ne vidi problem i ide i dalje od toga. Kada je reč o pomenutom podsećanju korisnika da bi mogao da zakasni na neki sastanak, do toga, kako objašnjava Alma Viten dolazi na sledeći način: "Znamo šta ste uneli u kalendar, znamo kakva je situacija u saobraćaju i znamo gde se trenutno nalazite – tako da možemo da Vam pošaljemo upozorenje".

Vitenova kaže da u svemu ne vidi nikakav problem za zaštitom podataka, jer "mi ne prodajemo nikakve lične informacije, mi ih bez saglasnosti korisnika ne stavljamo na raspolaganje trećim licima, osim ako za to ne postoji sudski nalog".

Najveći internet-koncern, međutim, planira i dalje. Sledeći korak je: da se pogodi na šta je korisnik stvarno mislio kada je ukucavao neku reč u polje za pretragu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik