Hotel u obliku ukrštenih sablji, još jedno katarsko građevinsko čudo

Bez autora
Mar 26 2023

Da bi se neka građevina zaista istakla svojim izgledom u katarskoj prestonici, arhitekte stvarno moraju da smisle nešto neverovatno dramatično – na primer da provedu pet godina i izgrade zdanje u obliku nacionalnog grba zemlje – dve ukrštene sablje.

Nova građevina na horizontu Dohe zove se „Katar tauers“ i podeljena je između dva prestižna hotelska brenda „Fermonta“ i „Raflsa“. Svaki zauzima polovinu zgrade od 300.000 kvadratnih metara, koja je dizajnirana tako da liči na par katarskih ukrštenih istočnjačkih sablji, simitara.

Smeštena na obali Persijskog zaliva, ova dva hotela blizanca su luksuzna svaki na svoj način.

Leva kula

Hotel „Rafls“ čiji su apartmani u levoj polovini zgrade, inspiraciju crpi iz likovne umetnosti. U predvorju se nalazi beli klavir koji obasjava svetlost iz kaleidoskopa koji se pruža ka plafonu do visine od 60 metara.

Hotel ima privatni bioskop, sa udobnim sedištima od crvenog somota i grickalicama koje pripremaju hotelski kuvari. U baru „Akustik“ na krovu hotela, gosti uživaju u živoj muzici pored bara obloženog kristalima tako da podseća na čašu za viski.

Najluksuzniji apartman je prikladno nazvan Rafls suit, i prostire se na dva sprata. Ima sopstveni bazen, unutrašnji lift, frizerski salon, pa čak i hamam.

„Plava cigara“ – koktel i cigar bar sa tamnoplavim enterijerom i policama za knjige do plafona, deluje kao mesto u kome bi Džejms Bond uživao.

Ali te police za knjige nisu samo obična dekoracija. Dok vam somelije za cigare bira adekvatnu kombinaciju duvana, posetilac će biti upitan za ime njegovog ili njenog omiljenog autora.

U roku od najviše sat vremena, član osoblja će se vratiti sa primerkom retke knjige navedenog autora. Stručnjaci za retke knjige poslati su širom sveta kako bi opremili impresivnu hotelsku biblioteku.

Gosti će dobiti par rukavica i lupu kako bi sami pregledali stranice knjige ili mogu zatražiti od osoblja da pročita određeni odlomak naglas.

Ejndžela Mur koja radi kao pi-ar za katarsku turističku organizaciju, obišla je hotele u „Katar tauersu“ i smatra da na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, slobodno može da kaže da ono što su „Fermont“ i „Rafls“ ponudili je mnogo više od običnog luksuza.

Desna kula

Kako gosti da odaberu u kojoj polovini zgrade da osednu?

Kristijan Hert, generalni direktor za obe nekretnine, objašnjava da svaki hotel ima svoju bazu klijenata.

„Gosti 'Raflsa' su rafinirani putnici koji traže nova, drugačija, kulturološka iskustva koja ranije nisu imali. Gosti 'Fermonta' su iskusni putnici koji žele da otkriju destinaciju i lokalnu kulturu na autentičan način, koje žele da uživaju i u smeštaju kao i destinaciji“, objašnjava Hert.

Osećaj živahnosti počinje čim se uđe u „Fermont“.

Kvadrati izrađeni od 18-karatnog zlata daju teksturu zidovima, a najveći luster na svetu – visok 56 metara – baca bisernozlatnu svetlost.

Dizajnerski koncept „Fermonta“ inspiraciju crpi iz luksuzne kulture jahti.

Sobe su elegantne i tople u nijansama bele i plave, sa istočnim stranama koje gledaju na Persijski zaliv. Kreveti su obavijeni zakrivljenim belim somotnim uzglavljima koji podsećaju na jedan od najpoznatijih simbola zemlje – biser.

Nautička tema se nastavlja, ali suptilno – enterijer je obogaćen skulpturama od školjki, noćnim svetlima inspirisanim brodskim svetiljkama i knjigama sa fotografijama svetskih okeana.

Tu su i stolovi i drugi detalji u sobama u koje su umetnute šarene pločice, klasičnog islamskog oblika.

U elegantnom baru na 33. spratu, plavo i belo staklo daju lagan, prozračan osećaj dok istovremeno propuštaju svetlost jarkog pustinjskog sunca.

Sokolarenje je popularna zabava na Bliskom istoku, stoga ne čudi što su dva najskuplja apartmana nazvana po vrstama sokola.

Destinacija na obodu grada

Hoteli „Fermont“ i „Rafls“ zvanično su otvoreni za javnost u januaru 2023. Međutim, oba hotela su tokom Svetskog prvenstva bila na raspolaganju zvaničnicima Fife, a priča se i članovima katarske kraljevske porodice.

Ukrštene sablje su najistaknutija karakteristika državnog grba Katara. Ovaj simbol se može susreti na svakom koraku, počev od šoljica za kafu do nakita. Ali ovo je prvi put da postoji i zgrada u obliku ukrštenih sablji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik