Indija zabranila „Tik tok“ i još 58 kineskih aplikacija

Bez autora
Jun 30 2020

Indijska vlada odlučila je da zabrani korišćenje aplikacija u vlasništvu kineskih firmi zbog brige da te aplikacija prete „nacionalnoj bezbednosti, čime narušavaju suverenitet i integritet Indije“.

Poslednji potez u zahlađenju odnosa dve najmnogoljudnije zemlje na svetu, nakon graničnog sukoba u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika, odigrava se na tehnološkom i ekonomskom polju. Indijsko ministarstvo za elektroniku i IT naredilo je zabranu brojnih softverskih proizvoda iz Kine.

U njih spadaju i aplikacija Tik tok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža za deljenje video-materijala, aplikacije za video-pozive od kompanije „Sjaomi“, jednog od najvećih proizvođača pametnih telefona, aplikacije UC Browser i UC News popularnog prodajnog sajta Alibaba.

U zabranjene aplikacije spadaju i Shareit, CM Browser, ES File Explorer, Club Factory, koja je treća po veličini firma za internet prodaju u Indiji.

Ovo je prvi put da Indija, drugo po veličini internet tržište na planeti, zabranjuje strane aplikacije.

Zvaničnici u Nju Delhiju kažu da su zabrinuti za bezbednost podataka i narušavanje privatnosti građana.

„Sakupljanje podataka, njihovo aktivno 'rudarenje' i analiziranje od strane elemenata koji su neprijateljski prema nacionalnoj bezbednosti i odbrani Indije“, navodi se u saopštenju.

Tarun Patak, analitičar firme "Counterpoint", kaže da će naredba pogoditi svakog trećeg korisnika pametnih telefona u Indiji. Tiktok, Club Factory i UC Browser imali su više od 500 miliona aktivnih korisnika u maju.

Iz Tik tok Indija su rekli da su pozvani na razgovore sa indijskom vladom da bi dobili dodatna objašnjenja zbog čega je njihova aplikacija zabranjena.

Kompanija je saopštila da će odgovoriti na poziv, kao i da sve radi prema zakonima Indije o privatnosti i bezbednosti podataka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik