Japan kupuje nenastanjeno ostrvo za vojne vežbe sa SAD

Bez autora
Dec 02 2019

Japanska vlada pristala je da kupi nenaseljeno ostrvo na jugozapadu zemlje, kako bi ga upotrebila za vojne vežbe sa SAD i sletanje vojnih letelica.Ostrvo Mage je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagošima i veličine je osam kvadratnih kilometara. Vlada će platiti 146 miliona dolara, a kako se navodi, to će otvoriti put premeštanju mesta za vežbanje američkih vojnika sa ostrva Ivoto u Tihom okeanu.

Japan kupuje nenastanjeno ostrvo za vojne vežbe sa SADJapanska vlada pristala je da kupi nenaseljeno ostrvo na jugozapadu zemlje, kako bi ga upotrebila za vojne vežbe sa SAD i sletanje vojnih letelica.

Ostrvo Mage je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagošima i veličine je osam kvadratnih kilometara.

Vlada će platiti 146 miliona dolara, a kako se navodi, to će otvoriti put premeštanju mesta za vežbanje američkih vojnika sa ostrva Ivoto u Tihom okeanu, prenosi Kjodo.

"Veoma je važno da se obezbedi mesto za vežbe, a mi ćemo nastaviti da pokušavamo da izgradimo stalni objekat u što kraćem periodu", rekao je generalni sekretar Vlade Jošihide Suga.

Američka vojska je koristila vežbe poletanja i sletanja u svojoj bazi Atsugi u blizini Tokija, ali mesto za obuku je 1990. godine privremeno premešteno na ostrvo Ivoto zbog pritužbi na buku.

Prošle godine to mesto je prebačeno u još udaljeniju bazu Ivakuni, zbog čcega su SAD tražile od Japana da pronađe pogodniju i trajniju lokaciju za vežbe.

Ostrvo Mage nalazi se 400 kilometara od ostrva Ivakuni i ono je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija.

U maju ove godine vlasnici ostrva prekinuli su pregovore sa vladom zbog izbora, a ove jeseni nastavljeni su pregovori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik