Kineski "Džili" razvija automobil otporan na koronavirus

Bez autora
Mar 11 2020

Kineski proizvođač motornih vozila "Džili" najavio je automobil koji poseduje sistem za odbranu od koronavirusa. Taj auto će biti opremljen sistemom za filtriranje vazduha i na taj način će se sprečiti ulazak virusa u kabinu, a kompanija "Džili" kaže da je u pretprodaji naručeno 30.000 vozila.

Kineska vlada svakog meseca pomogne auto-industriju sa 200 miliona evra zbog uticaja koronavirusa na kupovinu i proizvodnju vozila.

Zato je kineska fabrika "Džili", koja je vlasnik deset odsto "Dajmler Krajslera", utrošila velika sredstva da pronađe potpuno bezbedan sistem filtracije vazduha u kabini koji omogućava da koronavirus ne uđe u putnički prostor.

"Uložićemo 53 miliona dolara u borbu protiv virusa koji ubija ljude širom planete, a najsnažniji je upravo u Kini, gde je prijavljeno oko 3.000 smrtnih slučajeva", rekao je Zao Fukan iz "Džili automobila".

To je prvi put da se ovako sofisticirani sistemi ugrađuju u automobile pa se može očekivati i visoka cena, kažu u "Džiliju". Ovaj patent, koji će filtrirati i ostale bolesti i zaraze, biće dostupan i drugim proizvođačima.

"‘Džili auto‘ je u rekordnom roku razvio novi inteligentni sistem za pročišćavanje vazduha (IAPS). Ovaj visokoefikasan sistem za pročišćavanje vazduha radi u tandemu sa klima uređajem za izolaciju i eliminaciju štetnih elemenata kiseonika u kabini, uključujući bakterije i viruse", naveo je Zao Fukan.

Prvi automobili idu u serijsku proizvodnju već u maju, a prodaja počinje odmah preko interneta. Narudžbine samo stižu, a 30 odsto ih je van granica Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik