Kineski voz ide 500 na sat!

Bez autora
Dec 26 2011

Kina je tokom vikenda probala superbrzi voz koji je sposoban da razvije brzinu od 500 kilometara na sat. Vlasti su time stavile do znanja da nastavljaju s razvojem ambicioznih programa železničkog saobraćaja i pored ozbiljnih problema s brzom mrežom železnica.Voz koji je izradila podružnica kompanije "CSR Corp Ltd", najvećeg kineskog proizvođača vozova, dizajniran je da liči na stari kineski mač. On će pružiti korisne podatke o trenutnim funkcionisanju železnica velikih brzina.

Kineski voz ide 500 na sat!Kina je tokom vikenda probala superbrzi voz koji je sposoban da razvije brzinu od 500 kilometara na sat, javili su danas državni mediji.

Vlasti su time stavile do znanja da nastavljaju s razvojem ambicioznih programa železničkog saobraćaja i pored ozbiljnih problema s brzom mrežom železnica.

Voz koji je izradila podružnica kompanije "CSR Corp Ltd", najvećeg kineskog proizvođača vozova, dizajniran je da liči na stari kineski mač, navela je agencija Sinhua.

"On će pružiti korisne podatke o trenutnim funkcionisanju železnica velikih brzina", rekao je stručnjak za vozove Šen Džijun.

Međutim, budući kineski vozovi neće obavezno voziti tim velikim brzinama, rekao je predsednik CSR Džao Siaogang "Pekinškim jutarnjim novinama".

"Mi nastojimo da obezbedimo sigurnost putovanja brzim vozovima", rekao je on.

Kineska proizvodnja brzih vozova je imala tešku godinu obeleženu sudarom između dva superbrza vozna na pruzi Peking - Šangaj u julu mesecu u kojoj je poginulo 40 putnika. Izrada novog voza za super velike brzine je od tada skoro bila zaustavljena.

Ministar za železnicu Liu Džiđun, koji je smatran najzaslužnijim za brzi razvoj tog sektora, otpušten je prošlog februara zbog korupcije i još mu nije suđeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik