Ko u eri rada od kuće plaća kafu i toalet papir?

Bez autora
Oct 19 2020

Holandske vlasti će ove godine službenicima koji rade od kuće ponuditi kovid-bonus od 363 evra, računajući od marta kada je u toj zemlji uveden karantin.

Kako se pandemija u svetu produžava, a desetine miliona ljudi će izgleda duže raditi od kuće, postavljaju se važna pitanja. Na primer, ko plaća čaj, kafu ili toalet papir, i koliko?

Holanđani tvrde da su to vaši šefovi, odnosno firma. I to oko dva evra dnevno, u proseku, piše Rojters.

To ne podrazumeva samo kafu, čaj i toalet papir koje potrošite kod kuće, već i dodatno grejanje, struju i vodu, kao i amortizaciju za korišćenje stola i stolice – osnovnih stvari za koje vam nije padalo na pamet da ih platite u kancelariji.

"Bukvalno smo računali do toga koliko kašičica čaja troši prosečno domaćinstvo, tako da nije bilo teško ustanoviti troškove", kaže Gabrijel Betinvil iz insitutcije za porodične finansije NIBUD, koju uglavnom sponzoriše država, a izračunala je sve troškove rada na daljinu.

Takav račun možda deluje trivijalno u vreme kada je svet zahvaćen pandemijom smrtonosnog virusa, ali upravo zbog njega stručnjaci predviđaju veliko smanjenje rada u kancelariji koje bi moglo ostati kao zaveštanje ove krize kada jednom konačno prođe.

Holandske vlasti već su počele da primenjuju istraživanje NIBUD-a, pa će tako ove godine službenicima koji rade od kuće ponuditi kovid-bonus od 363 evra, počevši od marta kada je u toj zemlji uveden karantin.

Naravno, dva evra su prosek koji zavisi od troškova, među koje nisu uračunati nameštaj, kompjuteri, telefoni i druga oprema koju bi poslodavac trebalo da obezbedi zaposlenima ukoliko su neophodni za njihov rad.

Od Španije do Britanije

I druge zemlje se takođe prilagođavaju novoj reqalnosti kada je radno okruženje u pitanju, svesne da mnogi zaposleni neće biti oduševljeni povratkom u kancelarije jednom kada pandemija prođe.

Španija je propisala da poslodavci moraju da plaćaju održavanje radnog prostora i opremu, Nemačka raspravlja o zakonu koji se tiče prva zaposlenih koji rade na daljinu, Francuska je usvojila propis koji ih štiti od imejlova van radnog vremena, dok je Britanija nagovestila kako bi mogla da "olabavi" poresku politiku u vezi sa odbitkom poreza pri nabavci opreme za rad od kuće tokom pandemije.

Druga strana priče

Međutim, ova priča ima i naličje. Šefovi kompanija tvrde da dodatna plaćanja imaju malo smisla u vreme kada je pandemija obogaljila svetsku privredu.

"Zahtevi sindikata su da svi dobiju kompenzaciju kancelarijske troškove jer sad sami kuvaju kafu - ali moglo bi se reći i da su radnici dobili u zamenu mnogo slobodnog vremena", kažu iz holandskog udruženja poslodavaca AWVN, i navode prosečnu dnevnu uštedu vremena koje je potrebno za dolazak do radnog mesta.

Ako bi zaposlenima trebalo kompenzovati kancelarijske troškove, to bi se moglo postići uštedom na troškovima prevoza, dodaju iz udruženja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik