Konj iz dinastije Ming na aukciji

Bez autora
Jul 24 2011

Retka kamena statua konja, visine oko dva metra, iz doba kineske dinastije Ming stavljena je danas na aukciju u Dorsetu, a početna cena joj je 162.920 dolara. Ova skulptura je bila jedna od šest koje su stajale pored puta koji vodi ka ulazu u plemićku grobnicu u južnoj Kini.Statua konja datira još iz 14. ili 15. veka i stavljena je na aukciju nakon što je njen prvobitni vlasnik umro.

Konj iz dinastije Ming na aukcijiRetka kamena statua konja, visine oko dva metra, iz doba kineske dinastije Ming stavljena je danas na aukciju u Dorsetu, a početna cena joj je 162.920 dolara, prenose britanski mediji.

Ova skulptura je bila jedna od šest koje su stajale pored puta koji vodi ka ulazu u plemićku grobnicu u južnoj Kini.

Statua konja datira još iz 14. ili 15. veka i stavljena je na aukciju nakon što je njen prvobitni vlasnik umro.

Skulptura je bila smeštena u bašti vlasnika, koji je uvezao svih sest konja u Veliku Britaniju oko 1970. godine. Kameni konj je veličine pravog malog ponija i teži više od dve tone. On na sebi ima isklesanu svoju ceremonijalnu nošnju, ogrtač i zube.

''Ovi konji su isklesani u južnoj Kini i postavljeni su duž ulaza u grobnicu. U severnoj Kini imaju običaj da koriste kamile'', objasnila je Ejmi Brenan iz aukcijske kuće.

''Mnogi su otkriveni tokom iskopavanja grobnice i prodati su na zapadu'', dodala je ona.

Za ovu statuu se smatra da potiče iz Nanjinga nekadašnjeg glavnog grada Kine, koji se nalazi na jugo-zapadu Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik