Kontrolna soba zloglasnog reaktora 4 u „Černobilju“ otvorena za turiste

Bez autora
Oct 08 2019

Izuzetno radioaktivna kontrolna soba reaktora 4 u nuklearnoj elektrani „Černobilj“, u kojoj se 1986. godine desila najgora nuklearna katastrofa do sada, otvorena je za turiste, koji u poseti moraju da nose zaštitno odelo, kacigu i rukavice.Turističke agencije potvrdile su da je kontrolna soba sada otvorena za posete, nakon odluke ukrajinskih vlasti da proglase čitavo područje oko nuklearke turističkom atrakcijom. Oni koji se odluče za posetu moraju da posle toga prođu dva radiološka testa. „Černobilj“ i obližnji grad Pripjat bili su u epicentru zone zabrane kretanja površine 2.600 kvadratnih kilometara.

Kontrolna soba zloglasnog reaktora 4 u „Černobilju“ otvorena za turisteIzuzetno radioaktivna kontrolna soba reaktora 4 u nuklearnoj elektrani „Černobilj“, u kojoj se 1986. godine desila najgora nuklearna katastrofa do sada, otvorena je za turiste, koji u poseti moraju da nose zaštitno odelo, kacigu i rukavice.

Turističke agencije potvrdile su Se-En-Enu da je kontrolna soba sada otvorena za posete, nakon odluke ukrajinskih vlasti da proglase čitavo područje oko nuklearke turističkom atrakcijom.

Oni koji se odluče za posetu moraju da posle toga prođu dva radiološka testa. „Černobilj“ i obližnji grad Pripjat bili su u epicentru zone zabrane kretanja površine 2.600 kvadratnih kilometara.

Reaktoru 4, uključujući i kontrolnu sobu, niko sem malog broja ljudi nije posetio, a radijacija je 40.000 puta veća od uobičajene.

Ozbiljno oštećena jedinica reaktora 4 prvobitno je bila zaštićena betonskih sarkofagom, a oni su zajedno pre nekoliko godina pokriveni 32.000 tona teškim betonskim pokrivačem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik