Laži poznatih svetskih kompanija

Bez autora
Mar 31 2011

Gugl nije počeo da se razvija u garaži, eBay nije nastao zbog ljubavi njegovog osnivača prema devojci koja je skupljala Pez bombone, a ni Jutjub nije smišljen iz zabave.Čak je i priča o početku Fejsbuka zbog ljubave zavrzlame pod znakom pitanja. Kada je jedna od prvih zaposlenih u eBay-u Meri Lou Song shvatila da priča o zaljubljenom biznismenu u medijima ne prolazi, rešila je da otkrije istinu.

Laži poznatih svetskih kompanijaGugl nije počeo da se razvija u garaži, eBay nije nastao zbog ljubavi njegovog osnivača prema devojci koja je skupljala Pez bombone, a ni Jutjub nije smišljen iz zabave.

Čak je i priča o početku Fejsbuka zbog ljubave zavrzlame pod znakom pitanja.

Kada je jedna od prvih zaposlenih u eBay-u Meri Lou Song shvatila da priča o zaljubljenom biznismenu u medijima ne prolazi, rešila je da otkrije istinu.

- Niko ne želi da sluša priču o tridesetogodišnjem geniju koji želi da razvije savršeno tržište - rekla je Songova pokušavajući da opravda svoju prvobitnu priču o tome da je eBay nastao jer je njegov osnivač Pjer Omidiar želeo da pomogne svojoj verenici Pem Vesli da pronađe što više kutijica za Pez bombone koje je sakupljala. Sada Meri priznaje da je eBay pokrenut kada je Omidiar posle prodaje pokvarenog laserskog pokazivača za 14 dolara, svoj povremeni hobi pretvorio u stalan posao.

Polemika oko Jutjuba

Kako piše CNNMoney.com ni priča o nastanku Jutjuba ne pije vodu. Prvobitno se pričalo da je ideja o Jujtjubu nastala na jednoj večeri u San Franciscu na kojoj su 27-godišnji osnivač Stiv Čen i njegov prijatelj Čad Harli snimali kratke filmove. Problem se javio kada je progovorio Čenov kolega Džejved Karim, suosnivač Jujtjuba. On tvrdi da te večere nije ni bilo, i da je ideja o deljenju video snimaka zapravo njegova. Čen je delimično potvrdio priču. Ipak, rekao je da se večera dogodila, ali sve ostalo je malo marketinški prenaduvano.

Starbaks vila

Svoju lažnu priču ima i poznati lanac kafeterija Starbaks. Vezana je uz logo kompanije. Naime, njen osnivač Hauard Šulc je u svojoj autobiografiji napisao da je njegov poslovni partner Teri Hekler proučavao mnoge stare mornaričke knjige i da je logo Starbaksa baziran na vikinškoj drvenoj rezbariji iz 16. veka. Ipak, kako piše na blogu Got Medieval, Vikinzi su u 16. veku već izumrli, a logo je Starbaks pronašao u knjizi starih simbola u kojoj se nalazi i crtež vile Melusine.

Gugl nije iz garaže

I Gugl je imao svoju priču o počecima u garaži, ali nastanak te kompanije nije se odigrao baš tako. Osnivači Sergej Brin i Lari Pejdž su već dve godine bili vlasnici kompanije, kao i kapitala od milion dolara, kada su u želji da pomognu jednoj prijateljici za rad iznajmili njenu garažu. Jedan period jesu radili u garaži, ali definitivno nisu tamo počeli.

Cukerbergova devojka je izmišljena?

Priču o nastanku Fejsbuka delimično je iskonstruirao Holivud. Naime, u filmu “Društvena mreža” pojavljuje se lik Erike Olbrajt koju scenaristi tvrde da je bila Cukerbergova devojka. Naime, zbog raskida s njom osnivač Fejsbuka se napije i pokrene vlastiti “sajt”. Istina je da Mark Cukerberg u svom onlajn dnevniku spominje devojku koja je bila inicjalna kapisla za pokretanje sajta za ocenjivanje privlačnosti FaceMash, ali nema dokaza da je ikad sa njom bio u vezi. Osim toga, Cukerberg tvrdi da je ideju Fejsbuka dobio gledajući portal Friendster i da to nije bila zamisao blizanaca Vinklvos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik