Marka od šest miliona evra

Bez autora
May 17 2010

Švedska poštanska marka Treskiling jelou proglašena je za najskuplju na svetu. Menjala je vlasnika nekoliko puta, a uskoro će ponovo biti stavljena na aukciju u Ženevi i procenjeno je da bi mogla da dostigne cenu od šest miliona evra.Marka datira iz 1885. godine, a "preživela" je zahvaljujuići jednom sedmogodišnjem dečaku koji je tada izvadio iz kante za smeće, jer mu se dopala. Ispostavilo se da je ona već tada bila vredna, jer je greškom bila odštampana u žutoj boji, iako je čitava serija kojoj je pripadala bila u plavoj boji.

Marka od šest miliona evraŠvedska poštanska marka Treskiling jelou proglašena je za najskuplju na svetu.

Menjala je vlasnika nekoliko puta, a uskoro će ponovo biti stavljena na aukciju u Ženevi i procenjeno je da bi mogla da dostigne cenu od šest miliona evra. Marka datira iz 1885. godine, a "preživela" je zahvaljujuići jednom sedmogodišnjem dečaku koji je tada izvadio iz kante za smeće, jer mu se dopala. Ispostavilo se da je ona već tada bila vredna, jer je greškom bila odštampana u žutoj boji, iako je čitava serija kojoj je pripadala bila u plavoj boji. Dečak je zbog toga za nju dobio sedam kruna.

Pošto je jedina sačuvana žuta marka iz te serije, cena joj je iz godine u godinu rasla. Sadašnji vlasnik kupio ju je pre 14 godina za dva miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik