Mask regrutuje zaposlene koji će testirati moždani čip na ljudima

Bez autora
Jan 23 2022

Neurotehnološka firma Ilona Maska raspisala je konkurs za osoblje koje će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, verujući da će dobiti odobrenje regulatorne agencije.

Američka neurotehnološka firma „Neuralink“, čiji je suosnivač milijarder i preduzetnik Ilon Mask, počela je da regrutuje ključne zaposlene za vođenje kliničkih ispitivanja, nagoveštavajući da je sve bliže početku testiranja njihovih moždanih implantata na ljudima.

Kompanija je objavila oglase za zapošljavanje direktora i koordinatora kliničkog ispitivanja. U oglasima se navodi da će osoblje „blisko sarađivati sa nekim od najinovativnijih lekara i vrhunskih inženjera, kao i sa prvim učesnicima 'Neuralinkovog' kliničkog ispitivanja“. Dodaje se i da će direktor voditi i pomoći u stvaranju istraživačkog tima i da će razviti „regulatorne interakcije sa okruženjem koje se brzo razvija i stalno menja“.

Ilon Mask, koji je trenutno rangiran kao najbogatija osoba na svetu, još prošlog meseca je najavio da očekuje kako će moždani čipovi „Neuralinka“ biti implantirani ljudima negde 2022. godine, do kada bi trebalo da stigne odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Mask i njegovi partneri osnovali su kompaniju „Neuralink“ 2016. godine kako bi razvili moždane čipove koji povezuju ljude sa računarima. On je tvrdio da će implantati omogućiti paralizovanim ljudima da svojim mozgom kontrolišu elektronske uređaje kao što su pametni telefoni, na primer.

„Neuralink“ je već testirao svoje čipove u mozgu makaki majmuna i svinje, a veruje se da će se mnogo veći napredak postići kada počne testiranje na ljudima i očekuje se da će to biti rešenje za mnoge fizičke nedostatke.

Prvi kandidati za klinička ispitivanja na ljudima trebalo bi da budu ljudi sa teškim povredama kičme, kao što su kvadriplegičari, objasnio je Mask na samitu Saveta izvršnog direktora Volstrit džornala.

„Imamo priliku da sa 'Neuralinkom' vratimo funkcionalnost celog tela nekome ko ima povredu kičmene moždine“, naglasio je Mask.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik