Najjeftiniji auto na svetu 1.645 evra

Bez autora
Feb 08 2012

Titulu najjeftinijeg automobila u svetu poneo je model indijske kompanije "Bajaj auto" RE60, sa cenom od oko 1.645 evra, predstavljen na salonu automobila u Nju Delhiju. Dosadašnji rekord držala je marka "nano" kompanije "Tata auto", sa cenom od 2.151 evro. Malo gradsko vozilo, RE60, sklapa se na bazi platforme takozvane motorne rikše, mopeda sa tri točka, veoma rasprostranjenog u Indiji.Činjenica da RE60 ima četiri točka i četiri sedišta obezbedila je njegovim konstruktorima pravo da svoj izum uvrste u putničke automobile.

Najjevtiniji auto na svetu 1.645 evraTitulu najjeftinijeg automobila u svetu poneo je model indijske kompanije "Bajaj auto" RE60, sa cenom od oko 1.645 evra, predstavljen na salonu automobila u Nju Delhiju.

Dosadašnji rekord držala je marka "nano" kompanije "Tata auto", sa cenom od 2.151 evro.

Malo gradsko vozilo, RE60, sklapa se na bazi platforme takozvane motorne rikše, mopeda sa tri točka, veoma rasprostranjenog u Indiji. Činjenica da RE60 ima četiri točka i četiri sedišta obezbedila je njegovim konstruktorima pravo da svoj izum uvrste u putničke automobile, prenele su agencije.

Lagano gradsko vozilo (samo 400 kg) nazvano je RE60 po broju 60 koji označava emisiju ugljen-dioksida od 60 grama po pređenom kilometru, a pokreće ga benzinski motor od samo 200 kubika i 20 konjskih snaga.

Maksimalna brzina koju može da razvije je 70 kilometara na sat, ali njegovi konstruktori napominju da je to moguće samo sa praznim prtljažnikom i bez putnika.

Ekonomičnost RE60 takođe je upečatljiva, s obzirom na to da na 100 kilometara troši jedva tri litra benzina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik