Najružniji spomenici sveta

Bez autora
Apr 08 2010

Iako bi trebalo da budu najupečatljiviji i najlepši znak zemlje u kojoj se nalaze, spomenici često mogu budu pravo ruglo jedne države. Da je tako potvrđuju i novinari sajta „Forin polisi“ koji su napravili listu najružnijih spomenika sveta.Ovaj spomenik se nalazi u Senegalu i predstavlja izlazak žene, muškarca i deteta iz vulkana. Visok je 48.768 metara, a za njegovu izradu je bilo potrebno 25 miliona dolara. Spomenik je trebalo da obeleži 50. godina nezavisnosti Senegala, ali mnogi misle da on u stvari predstavlja „obeležavanje“ sujete predsednika Abdulaha Vade.

Najružniji spomenici svetaIako bi trebalo da budu najupečatljiviji i najlepši znak zemlje u kojoj se nalaze, spomenici često mogu budu pravo ruglo jedne države.

Da je tako potvrđuju i novinari sajta „Forin polisi“ koji su napravili listu najružnijih spomenika sveta.

Ovaj spomenik se nalazi u Senegalu i predstavlja izlazak žene, muškarca i deteta iz vulkana. Visok je 48.768 metara, a za njegovu izradu je bilo potrebno 25 miliona dolara.

Spomenik je trebalo da obeleži 50. godina nezavisnosti Senegala, ali mnogi misle da on u stvari predstavlja „obeležavanje“ sujete predsednika Abdulaha Vade. Veliki broj političara i vernika mu zamera i to što je spomenik pravljen u pseudo sovjetskom umetničkom stilu i što ženska osoba na spomeniku nije prikladno obučena.

Statue Vladimira Lenjina i Josifa Staljina su nekada davno bile sveprisutne u Sovjetskoj Uniji ali i u čitavom komunističkom svetu. Iako i sada mogu da se vide statue Lenjina, ipak su veoma retke. Ali u svom rodnom gradu Gori u Gruziji, najmasovniji ubica 20.veka i dalje ponosno stoji na Staljinovom trgu.

Ekscentrični totalitarni predsednik Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, je 1998. godine naručio izradu svoje statue od zlata i platine, koju je zatim smestio na vrh zgrade od 74.3712 metara koja se nalazi u centru glavnog grada Ašhabad. Ali, to predsedniku Nijazovu nije bilo dovoljno, pa je on tražio da se statua stalno vrti u krug, kako bi uvek bila okrenuta ka suncu.

Nakon njegove smrti, statua je sklonjena sa ovog mesta i prenesena u obližnje predgrađe.

Iako komunizam odavno nije više na snazi, to ne znači da se u Rusiji ne grade ogromne, groteskne statue. Takav je i ovaj spomenik Petra Velikog koji je uradio gruzijski umetnik Zurab Cereteli. Statua je visoka 96.012 metara, a izrađena je po želji gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova i postala je veoma popularna atrakcija za turiste.

Ova statua je napravljena u čast prvog dečaka koji je oboleo od virusa H1N1 u malom, istočnom, meksičkom gradu La Gloria i koji se uspešno oporavio od ove bolesti.

Lista o najružnijim spomenicima nije zaobišla ni Srbiju, pa novinari sajta „Forin polisi“, kao najružnije statue navode spomenik Rokiju Balboi, Tarzanu, Brus Liju, Bob Marliju, Samanti Foks i Džoniju Depu.

Na glavnom trgu u Teheranu, nalazi se statua venecuelanskog borca za nezavisnot Simona Bolivara. Spomenik je predstavljen 2004. godine kada je venecuelanski predsednik Ugo Čavez posetio Iran.

Bilo da vladaju malim selom ili da predstavljaju globalnu super silu, svi vladari žele da ostave neki trag za sobom. Nesreća je što neki to ne umeju da urade sa silom. To je bio i slučaj sa nekadašnjim severno korejskim predsednikom Kim Il Sungom koji rukama pokazuje na svetlu komunističku budućnost ove zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik