Njujork na prvom mestu najuticajnijih gradova sveta

Bez autora
Mar 24 2010

Njujork je potisnuo London sa prve pozicije na listi najuticajnijih gradova sveta, koju redovno godišnje sačinjavaju kompanija sa sektora nekretnina "Najt Frenk" i Siti prajvat banka. Lista obuhvata 40 gradova široma naše planete, uz ocenu njihove ekonomske aktivnosti, političkog uticaja, intelektualnog kapitala i kvaliteta života.Na vrhu rejtinga je došlo do rokade, tako da je na čelu liste prošlogodišnji vice-šampion Njujork, koji je potisnuo London sa liderske pozicije. Od svih velikih finansijskih centara, britansku prestonicu je najviše pogodila ekonomska kriza.

Njujork na prvom mestu najuticajnijih gradova svetaNjujork je potisnuo London sa prve pozicije na listi najuticajnijih gradova sveta, koju redovno godišnje sačinjavaju kompanija sa sektora nekretnina "Najt Frenk" i Siti prajvat banka.

Lista obuhvata 40 gradova široma naše planete, uz ocenu njihove ekonomske aktivnosti, političkog uticaja, intelektualnog kapitala i kvaliteta života. Na vrhu rejtinga je došlo do rokade, tako da je na čelu liste prošlogodišnji vice-šampion Njujork, koji je potisnuo London sa liderske pozicije.

Od svih velikih finansijskih centara, britansku prestonicu je najviše pogodila ekonomska kriza, prenele su agencije.

Njujork se ove godine našao i na čelu rejtinga po ekonomskom uticaju i intelektualnom kapitalu. U kategoriji "politički uticaj" na vrhu liste je Vašington, dok je Singapur grad sa najboljim kvalitetom života.

Prošlogodišnje pozicije očuvali su Pariz (3), Tokio (4) i Los Anđeles (5). Najveći napredak u protekloj godini ostvario je Berlin, koji je sa 13. popeo na osmo mesto, zahvaljujući jačanju političkog uticaja i kvaliteta života, ukazuje se u pregledu.

Moskva je za godinu dana izgubila dva mesta, spustivši se na 22. poziciju. Pri tom je uticaj ruske prestonice ocenjen slabije od Meksika, ali za jednu poziciju jače od Tajpeha. U kategoriji "politički uticaj" Moskva je tek na 31. mestu, a po ekonomskom uticaju na 19. poziciji.

Iako su mesto na listi poboljšali krupni azijski centri - Peking, Singapur i Šangaj - pozicije brzorastućih centara svetske ekonomije još uvek veoma zaostaju po kvalitetu života i intelektiualnom uticaju. Upravo ovi parametri su aduti velikih gradova razvijenih zemalja, posebno SAD, severne Evrope i Japana.

I dalje je prisutna velka razlika između četiri lidera ovogodišnjeg rejtinga i ostalih gradova, a "brzorastući gradovi, koji pretenduju na liderstvo, neće u dogledno vreme ozbiljnije uzdrmati njihove pozicije", ukazuje Igor Roganovič, direktor odeljenja za elitne nekretnine u "Najt Frenku".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik