Obuci se pristojno, poštuj običaje domaćina

Bez autora
Mar 21 2010

Ako putujete u zemlje čija je kultura različita od naše, morate se dobro ingofmisati o nekim pravilima ponašanja, kako biste izbegli neprijatne situacije. U Saudijskoj Arabiji ili Iranu, recimo, zakoni su striktni - kada dođete tamo, morate imati maramu na glavi i biti odeveni tako da vam se ne vide obline, ako ste ženskog pola.To je jednostavno tako, i nikako drugačije. No, kada ste u Siriji, recimo, gde nijedna vrsta odeće nije striktno zabranjena, već se bira po savesti, može vam biti koristan sledeći savet.

Obuci se pristojno, poštuj običaje domaćinaAko putujete u zemlje čija je kultura različita od naše, morate se dobro ingofmisati o nekim pravilima ponašanja, kako biste izbegli neprijatne situacije.

U Saudijskoj Arabiji ili Iranu, recimo, zakoni su striktni - kada dođete tamo, morate imati maramu na glavi i biti odeveni tako da vam se ne vide obline, ako ste ženskog pola. To je jednostavno tako, i nikako drugačije.

No, kada ste u Siriji, recimo, gde nijedna vrsta odeće nije striktno zabranjena, već se bira po savesti, može vam biti koristan sledeći savet.

Ukoliko se obučete nalik na njihove žene, ili barem smerno i čedno, domaćini će biti veoma ljubazni prema vama, dočekivaće vas širokim osmehom, biće prijatni, pozivaće vas kod sebe na čaj i davaće vam bolje cene prilikom cenkanja.

Ukoliko se, pak, odlučite za "izazovniju varijantu", nemojte da se čudite što će (osim što će neprijatno buljiti u vas) biti otvoreno neljubazni i drski prema vama. Od cena bi moglo da vam pripadne muka, piše magazin "Travel".

Zašto? Zato što oni smatraju da žena koja se tako obukla ne poštuje pre svega samu sebe, tako da ne zaslužuje nimalo poštovanja od drugih.

Ako ste se u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Makedoniji nagledali ogromnog broja devojaka i žena koje u crkvu ulaze ne samo gologlave, već i u minićoma i golog stomaka (na svadbama, recimo), a sveštenici ih neometano puštaju da ulaze u verske objekte, neprijatno ćete se iznenaditi kada dođete u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju, čak i Rumuniju.

Ako već želite da obilazite svetinje po Moskvi ili Kijevu, spremite se da se obučete zatvorenije nego kod nas. Ukoliko to sami ne učinite, biće vam zabranjen ulaz u crkve i manastire, jer će vas nadležni dežurni obavestiti da treba da pokrijete "golovu" (glavu) ili "život" (stomak).

Maramu možete i da posudite na ulazu u mnoge crkve, međutim, za mnoge devojke će nabavljanje "produžetka" za majicu ili suknjicu biti nepremostiva prepreka. Srećom, i tu na mnogim mestima mogu da se pozajme, ili kupe, dugačke haljine koje se oblače preko garderobe i sakrivaju sve delove tela.

Najbolje je da u torbi ipak nosite sa sobom neku maramu koju ćete u prigodnom trenutku izvaditi, a ni duga majica i suknja neće biti na odmet.

U Grčkoj, recimo, na Meteorima, nisu dopuštene pantalone, dok je gola glava dopuštena. Na ulasku ćete, stoga, moći da dobijete suknju koju ćete obući preko pantalona, ako ste žensko; a ako ste, pak, muškog pola, vodite računa o tome da nemate kratke pantalone, majice bez rukava ili slične "egzibicije", dobre za plažu, ali neadekvatne za kulturno-istorijske posete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik