Od Moskve do Pariza vozom za 37 sati

Bez autora
Dec 14 2011

Kako bi onima koji nisu ljubitelji letenja pružili opciju udobnog putovanja od Moskve ka Zapadnoj Evropi, železničke kompanije u Rusiji, Nemačkoj i Francuskoj udružile su snage. Posle 37 sati putovanja prvi direktan voz iz Moskve stigao je u Pariz gde mu je priređen svečani doček uz zvuke kan-kana i šampanjac.Voz je put francuske prestonice krenuo sa moskovske železničke stanice „Beloruskaja". Prešao preko Poljske i Belorusije, zaustavio se u više nemačkih gradova i, na kraju, stigao u glavni grad Francuske.

Od Moskve do Pariza vozom za 37 satiPrvi direktan voz na liniji koja povezuje Moskvu, Berlin i Pariz stigao je u francusku prestonicu posle 37 sati putovanja i 3.177 pređenih kilometara. Time je obeleženo otvaranje prve takve linije posle sedam godina.

Kako bi onima koji nisu ljubitelji letenja pružili opciju udobnog putovanja od Moskve ka Zapadnoj Evropi, železničke kompanije u Rusiji, Nemačkoj i Francuskoj udružile su snage.

Posle 37 sati putovanja prvi direktan voz iz Moskve stigao je u Pariz gde mu je priređen svečani doček uz zvuke kan-kana i šampanjac.

Voz je put francuske prestonice krenuo sa moskovske železničke stanice „Beloruskaja". Prešao preko Poljske i Belorusije, zaustavio se u više nemačkih gradova i, na kraju, stigao u glavni grad Francuske.

Maksimalna brzina je 200 kilometara na sat. Putnicima je na usluzi dobro opremljen bar, specijalni vagon za ručavanje, a za ljubitelje luksuza, i kabine koje podsećaju na hotelske apartmane. Karte za njih koštaju 1.200 evra.

Prema rečima direktora projekata za Rusiju u „Francuskim železnicama" Frederika Pardea, Evropa je mnogo manja nego što mislimo.

„Svi smo mi prijatelji, mnogo smo bliži imajući u vidu zajedničke, kulturne vrednosti", istakao je Parde.

„Želimo da razvijamo saradnju u železničkom saobraćaju između Rusije i Evrope, a ova vozna linija je potvrda toga. Putovanje od Moskve do Pariza spisateljica Agata Kristi nazvalim bi rutom iz snova", objasnio je Vladimir Jakunjin, predsednik Ruskih železnica.

Tokom putovanja može se bolje upoznati Stari kontinent, pa neke može podsetiti i na ekskurziju.

„Mnogo ljudi po Evropi putuje upravo vozom, neki čak i do Kine. Ovo je deo takve tranzitne rute i za mene je prednost", smatra turistički radnik Jevgenij Kalukin.

Prelazi se razdaljina od 3.177 kilometara, a jedna od usputnih stanica bio je Berlin.

„Kada je 1994. godine vozna linija na ovoj trasi obustavljena bila su potrebna 44 sata za putovanje dugo 3.200 kilometara. Sada je to mnogo kraće. Voz je dobro opremljen svim potrebnim luksuzom kako bi gostima bilo što udobnije", istakao je Ridiger Grube, direktor „Nemačkih železnica".

Vozna kompozicija sastoji se od osam spavaćih kola i vagon-restorana. Na toj liniji u zimskoj sezoni saobraćaće tri voza, a u letnjoj pet. Vozne karte su veoma brzo rasprodate, a zaposleni u kompaniji „Ruske železnice" nadaju se da će to biti uspešan projekat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik