Osnivač Zuma u jednom danu zaradio 800 miliona dolara

Bez autora
Jun 03 2020

U petak, 29. maja, vrednost deonica firme Zum na berzi Nasdak porasla je 9,7 odsto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

Blumberg napominje da je potražnja za uslugama video-konferencija porasla 160 odsto u poslednjih nekoliko meseci. Još početkom godine vrednost Zuma nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT firma vrednija od američkog proizvođača traktora Dir & ko i farmaceutskog giganta Biogeana zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Zuma je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT firme iz S&P 500 indeksa taj broj u proseku na sedmom mjestu, piše Blumberg.

Bogatstvo Erika Juana, osnivača i izvršnog direktora kompanije Zum, poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dosegnuvši neverovatnih 9,3 milijarde dolara, prenosi Indikator.

U samo nekoliko meseci Zum je zabeležio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posledica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije koronavirusa.

Usluga video-konferencije koju nudi Zum postala je izuzetno popularna u proleće ove godine, kada su mnogi širom sveta bili prisiljeni da rade od kuće.

Podsetimo da je nedavno hiljade snimaka Zuma procurelo u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim razgovorima su ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke.

U Zumu su priznali da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik