Otkriveni telefonski brojevi stotina miliona korisnika Fejsbuka

Bez autora
Sep 08 2019

Stotine miliona telefonskih brojeva povezanih sa nalozima na Fejsbuku ostalo je izloženo na nezaštićenom serveru tokom najnovijeg velikog proboja sigurnosnog sistema najveće društvene mreže.Kada je Mark Zakerberg pre nekoliko meseci najavio pojačavanje Fejsbukove politike privatnosti, mnogi su bili skeptični, a poslednji u nizu proboja sigurnosnog sistema Fejsbuka pokazao je da su bili u pravu, jer su telefonski brojevi 419 miliona korisnika ostali nezaštićeni na Fejsbukovim serverima

Otkriveni telefonski brojevi stotina miliona korisnika FejsbukaStotine miliona telefonskih brojeva povezanih sa nalozima na Fejsbuku ostalo je izloženo na nezaštićenom serveru tokom najnovijeg velikog proboja sigurnosnog sistema najveće društvene mreže.

Kada je Mark Zakerberg pre nekoliko meseci najavio pojačavanje Fejsbukove politike privatnosti, mnogi su bili skeptični, a poslednji u nizu proboja sigurnosnog sistema Fejsbuka pokazao je da su bili u pravu, jer su telefonski brojevi 419 miliona korisnika ostali nezaštićeni na Fejsbukovim serverima

Uprkos tome što je Fejsbuk saopštio da su podaci na pomenutim serverima stari više od godinu dana, to ne menja činjenicu da je neko došao u posed ličnih podataka stotina miliona korisnika.

Sanjam Džain, bezbednosni stručnjak iz Dži-Di-Aj faundejšen (GDI Foundation), rekao je za portal Tek kranč da je otkrio baze podataka na nezaštićenom serveru, ali nije uspeo da otkrije ko je došao u njihov posed.

Server je na sebi imao pohranjene podatke korisnika iz čitavog sveta, uključujući 133 miliona iz SAD, 50 miliona iz Vijetnama i 18 miliona ljudi iz Velike Britanije.

Stručnjaci kažu da je svaki telefonski broj bio vezan za lični korisnički broj na Fejsbuku, koji je dugačak niz cifara jedinstveno povezanih sa korisničkim nalogom na toj društvenoj mreži.

Taj lični korisnički broj se potom može iskoristiti da se otkrije korisničko ime, kao i lične podatke, poput imena, pola i lokacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik