Otpušten zbog komentara na Facebook-u

Bez autora
May 26 2011

Nacionalna služba za radne odnose (NLRB) objavila je da je uložila žalbu, tvrdeći da su rukovodioci salona automobila, u oblasti Čikaga, nezakonito otpustili svog radnika, nakon što je, na svojoj Facebook stranici, objavio komentar u kome kritikuje firmu.Tužba je najnoviji u nizu poteza NLRB kojima žele da se razjasne prava radnika u vezi sa Facebook-om. U ovom slučaju, u državi Ilinois, prodavac u salonu automobila Karl Knauz BMW, u Lake Bluff-u, je na svojoj stranici izneo nezadovoljstvo o posluženoj hrani i piću, tokom promocije novog modela BMW-a.

Otpušten zbog komentara na facebook-uNacionalna služba za radne odnose (NLRB) objavila je da je uložila žalbu, tvrdeći da su rukovodioci  salona automobila, u oblasti Čikaga, nezakonito otpustili svog radnika, nakon što je, na svojoj Facebook stranici, objavio komentar u kome kritikuje firmu.

Tužba je najnoviji u nizu poteza NLRB kojima žele da se razjasne prava radnika u vezi sa Facebook-om.

U ovom slučaju, u državi Ilinois, prodavac u salonu automobila Karl Knauz je na svojoj stranici izneo nezadovoljstvo o posluženoj hrani i piću, tokom promocije novog modela BMW-a. On je smatrao da posluženi hot-dog i flaširana voda nisu bili način da se naglasi luksuznost novog modela i da će se to odraziti na njegovu prodaju. Pored sarkastičnih komentara na facebook stranici je postavio i fotografije sa navedene promocije.

Na zahtev menadžmenta, radnik je povukao svoj komentar i fotografije, ali je uprkos tome otpušten nakon nedenju dana. U svojoj tužbi, advokat NLRB tvrdi da su komentari na facebook-u "zaštićeno zajedničko delovanje" koje poslodavac ne može koristiti protiv zaposlenih, navodeći da su Facebook i ostale društvene mreže, neka vrsta otvorenog foruma, na kojima zaposleni smeju slobodno da razgovaraju o uslovima rada, bez bojazni da će biti kažnjeni.

Ipak rukovodstvo ovog salona tvrdi da je radnik otpušten iz drugih razloga, a ne zbog komentara na društvenoj mreži.

Iz NLRB navode da svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva da se ispitaju otpuštanja radnika zbog delovanja na društvenim mrežama i da je usled njihovog delovanja veliki broj radnika vraćen na svoja radna mesta, a da su firme promenile svoju politiku otpuštanja zbog komentara na društvenim mrežama.

Slučaj iz Ilinoisa će biti okončan pred administrativnim sudijom u julu mesecu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik