Poleteo solarni avion

Bez autora
Jun 14 2011

Eksperimentalni avion na solarni pogon Solar impulse, delo Bertrana Pikara iz Švajcarske, poleteo je danas u prepodnevnim časovima sa aerodroma u Briselu, a oko 21h trebalo bi da sleti na aerodrom Burže u Parizu. Prvi pokušaj leta otkazan je u subotu uveče, jer je posle tročasovnog leta zbog nepovoljnog vetra ova letelica na solarni pogon morala da se vrati u Bavaj, na severu Francuske.Solar impulse je sredinom maja uspešno preleteo razdaljinu od vojnog aerodroma na zapadu Švajcarske do aerodroma u Briselu.

Poleteo solarni avionEksperimentalni avion na solarni pogon Solar impulse, delo Bertrana Pikara iz Švajcarske, poleteo je danas u prepodnevnim časovima sa aerodroma u Briselu, a oko 21h trebalo bi da sleti na aerodrom Burže u Parizu.

Prvi pokušaj leta otkazan je u subotu uveče, jer je posle tročasovnog leta zbog nepovoljnog vetra ova letelica na solarni pogon morala da se vrati u Bavaj, na severu Francuske.

Solar impulse je sredinom maja uspešno preleteo razdaljinu od vojnog aerodroma na zapadu Švajcarske do aerodroma u Briselu. On je već ušao u istoriju aeronautike u julu 2010. kada je izveo let u trajanju od 24 časa bez prekida koristeći samo solarnom energiju i akumulatore. Prototip, čija krila pokriva 12.000 foto-naponskih ćelija koje napajaju četiri elektromotora jačine deset konjskih snaga, leteo je na visini od 3.600 metara brzinom od 70 kilometara na čas.

Raspon krila ove letelice iznosi 64 metra, što je približno velikom Airbus-ovom modelu aviona "A340", a teži samo 1,6 tona, što je težina prosečnog automobila.

Sledeći cilj ovog projekta, vrednog 75 miliona evra, je izrada novog prototipa koji će biti još veći i koji će imati bolje performanse.

Solar impulse će u Parizu biti izložen na 49. međunarodnom sajmu aeronautike, koji se održava od 20. do 26. juna 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik