Prodata najskuplja boca vina

Bez autora
Jul 26 2011

Boca belog vina starog 200 godina postigla je novi Ginisov rekord pošto je prodata po ceni od 121.000 dolara. Kupac boce "šato dikvema" iz 1811. godine je privatni kolekcionar Kristijan Vanek, bivši somelijer restorana "La tur daržan", u Parizu.Ova vrsta vina poznata je kao jedno od najfinijih i najskupljih slatkih belih vina, a vinski entuzijasti naročito cene seriju iz 1811. godine. Klima iz te godine, komentari posle degustacija, kao i ukazivanje velike komete 1811, ukazuju na izuzetan kvalitet vina.

Prodata najskuplja boca vinaBoca belog vina starog 200 godina postigla je novi Ginisov rekord pošto je prodata po ceni od 121.000 dolara.

Kupac boce "šato dikvema" iz 1811. godine je privatni kolekcionar Kristijan Vanek, bivši somelijer restorana "La tur daržan", u Parizu.

Ova vrsta vina poznata je kao jedno od najfinijih i najskupljih slatkih belih vina, a vinski entuzijasti naročito cene seriju iz 1811. godine. Klima iz te godine, komentari posle degustacija, kao i ukazivanje velike komete 1811, ukazuju na izuzetan kvalitet vina.

"Ono je veoma posebno i važi za jedno od najpoznatijih belih vina na svetu. Proizvedeno je u godini velike komete i veruje se da to poboljšava kvalitet vina", rekao je Vanek.

On je dodao da je ovo retko vino do sada testirano tri puta i da je svaki put dobilo maksimalnih pet zvezdica. Visoka koncentracija šećera u "šatou dikvemu" znači da ovo vino ima znatno duži vek trajanja od ostalih.

Vino će biti izloženo narednih šest godina u Vanekovom restoranu na Baliju u neprobojnom sanduku u kojem se kontrolišu temperatura i vlažnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik