Propast veka: Hotel koštao 700 miliona evra, a u njemu nikad niko nije boravio

Bez autora
Feb 19 2024

Hotel je sagrađen još 1980-ih, u gradnju je uloženo 700 miliona evra, nikada nije primio goste, a zbog toga je stekao i ne tako poželjan nadimak "hotel propasti".

Radi se o hotelu "Ryugyong" u Pjongjangu u Severnoj Koreji, a njegova gradnja započela je još 1987. godine, s velikim planovima da se otvori za posetioce nakon dve godine.

Otvaranje hotela bilo je planirano tako da se poklopi sa Svetskim festivalom omladine i studenata 1989. Njegovi tvorci nameravali su da obore rekord za najviši hotel na svetu, titulu koju je u to vreme imala Južna Koreja.

Hotel "Ryugyong" dizajniran je u neobičnom piramidalnom obliku i prelazi 304 metra visine sa 105 spratova, trebalo je da ima čak 3.000 soba i pet restorana.

Međutim, uprkos tome što su organizatori uložili oko 700 miliona evra u projekat, napredak u izgradnji zgrade je godinama bio usporen.

Planiranu visinu dostigao je 1992. godine, ali u vreme ekonomske krize u Severnoj Koreji izgradnja je zaustavljena, a kran je ostavljen na vrhu zgrade.

Sledećih 16 godina hotel "Ryugyong" stajao je prazan, sa svojim golim betonskim eksterijerom koji se nadvijao nad okolnim zgradama. U to vreme građevina je dobila nadimak "hotel propasti".

Nakon duže pauze, kran je uklonjen, a hotel "Ryugyong" je obložen metalom i staklom, što je koštalo skoro 170 miliona evra.

Krajem 2012. nemačka hotelska grupa Kempinski objavila je da će sledeće godine delimično otvoriti "Ryugyong" pod svojim upravljanjem. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije, kompanija se povukla.

Dalji radovi na hotelu odvijali su se 2018. godine, kada je opremljen led svetlima u pokušaju da ga učine malo ugodnijim za posmatrače, kao i s natpisom na kojem je jednostavno pisalo: "Hotel Ryugyong".

Ipak, još uvek nije otvoren za rezervacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik