Prvi kompjuter “Apple” prodat za 210.000 dolara

Bez autora
Nov 24 2010

Jedan od prvih kompjutera kompanije "Apple", u originalnom pakovanju i sa potpisom suosnivača firme i sadašnjeg direktora Stiva Džobsa, prodat je na aukciji u Londonu za 210.000 dolara. Kompjuter "Apple 1" jedan je iz serije od samo 200 mašina, a u vreme kada je predstavljen na tržištu 1976. godine koštao je 666,66 dolara.Računar je prodat italijanskom biznismenu i privatnom kolekcionaru Marku Boljoneu, koji je ponudu uputio telefonom. On je kupio ovaj "deo kompjuterske istorije" za svog brata, koji voli računare.

Prvi kompjuter “Apple” prodat za 210.000 dolaraJedan od prvih kompjutera kompanije "Apple", u originalnom pakovanju i sa potpisom suosnivača firme i sadašnjeg direktora Stiva Džobsa, prodat je na aukciji u Londonu za 210.000 dolara.

Kompjuter "Apple 1" jedan je iz serije od samo 200 mašina, a u vreme kada je predstavljen na tržištu 1976. godine koštao je 666,66 dolara.

Računar je prodat italijanskom biznismenu i privatnom kolekcionaru Marku Boljoneu, koji je ponudu uputio telefonom. On je kupio ovaj "deo kompjuterske istorije" za svog brata, koji voli računare.

Uz "Apple 1" dobija se i autogram drugog suosnivača kompanije "Apple" Stiva Voznjijaka, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je mašina pripala jednom ljubitelju tehnologije.

Aukcijska kuća Kristi, koja je organizovala prodaju, saopštila da je "Apple 1" u svoje vreme bio jedini kompjuter koji se dobijao sa potpuno sklopljenom matičnom pločom i mogao da se koristi odmah po vađenju iz kutije. Ipak, kupac je morao odvojeno da nabavi tastaturu, napajanje i monitor.

Uprkos visokoj aukcijskoj vrednosti, procesor "Apple 1" radi 1.000 puta sporije od današnjeg "Apple" tablet računara "iPad".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik