Prvi voz bez mašinovođe vozi kroz Hamburg u Nemačkoj

Bez autora
Oct 14 2021

U okviru projekta "Digital S-Bahn Hamburg“, nemačka kompanija „Dojče ban” (Deutsche Bahn) i „Simens mobiliti“ (Siemens Mobility) napravili su u Nemačkoj prvi automatizovani voz, bez vozača, u svetu.

Svoju prvu vožnju, voz je imao tokom Svetskog kongresa inteligentnih transportnih sistema u Hamburgu. Projekat "Digital S-Bahn Hamburg", koštao je šezdeset miliona evra, a pored pomenutih kompanija, deo novca je investirao i grad Hamburg.

Novi automatski voz u Hamburgu je prvi potpuno automatizovani voz koji može bezbedno da koristi postojeću železničku infrastrukturu pored standardnih vozova sa posadom.

Iz kompanije „Simens" tvrde da je novi voz efikasniji zbog upotrebe veštačke inteligencije koja omogućava strogo praćenje rasporeda, a zahtevi putnika se efikasnije ispunjavaju.

Iako će vozovi biti potpuno automatizovani, čovek će i dalje biti prisutan iz bezbednosnih razloga kad god ima putnika. Manevri poput okretanja izvodiće se automatski bez potrebe za ljudskim prisustvom.

Železnički saobraćaj je „čistiji" i pouzdaniji način putovanja, a emisija štetnih zračenja je manja za oko 80 odsto od drumskog saobraćaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik