Prvi zvaničan slučaj kovida 19 u Severnoj Koreji

Bez autora
May 12 2022

Severnokorejski vođa Kim Džong Un apelovao je na uvođenje zatvaranja na nacionalnom nivou pošto je u zemlji utvrđen prvi slučaj kovida-19 od početka pandemije, javili su zvanični mediji.

Kim je „pozvao da svi gradovi i svi okruzi u zemlji pažljivo zatvore svoje teritorije i organizuju rad i proizvodnju pošto su izolovale svaku radnu jedinicu, svaku proizvodnu jedinicu i svaku stambenu jedinicu jednu od drugih” da bi se blokiralo širenje „zloćudnog virusa”, navela zvanična novinska agencija KCNA.

Posle dve godine borbe protiv pandemije uzorci uzeti u Pjongjangu kod pacijenata koji je imao temperaturu pokazuju da je zaražen varijantom omikron BA.1.

Profesor univerziteta Evha u Seulu, u Severnoj Koreji, ocenio je da situacija sa javnim zdravljem mora da je ozbiljna kada je Pjongjang javno priznao pojavu slučaja omikron soja koronavirusa.

Specijalizovan sajt o vestima u Severnoj Koreji sa sedištem u Seulu, naveo je pozivajući se na izvore u Pjongjangu da su kvartovi u glavnom gradu Severne Koreje pod merama zaključavanja već dva dana i piše o paničnim kupovinama.

Prema navodima stručnjaka, slab zdravstveni sistem u zemlji sa ekonomskim teškoćama, suočava se sa velikom epidemijom, tim više što Severna Koreja nije vakcinisala nikog od 25 miliona stanovnika, a odbila je ponude za vakcine Svetske zdravstvene organizacije, Kine i Rusije, prenosi Beta-AFP.

Severna Koreja se dugo hvalila sposobnostima da drži virus na distanci i nije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila ni jedan potvrđen slučaj kovida-19.

Prema SZO, Severna Koreja je 2020. sprovela 13.259 kovid testova koji su svi bili negativni. Tokom vojne parade 2020, Kim Džong Un je zahvalio građanima i vojnicima na njihovoj „vernosti” i što su ostali u dobrom zdravstvenom stanju naspram svetske pandemije.

Državni mediji su i tada pisali o merama za prevenciju epidemija i viđeni su nekad civili kako nose maske na zvaničnim fotografijama.

Međutim tokom velike vojne parade u Pjongjangu krajem aprila koju su prenosili državni elektronski mediji niko od više hiljada ljudi nije viđen sa maskom.

Severna Koreja je okružena zemljama koje su se borile i još se bore da iskorene veća žarišta omikron soja virusa.

Analitičari smatraju da bi zdravstvena kriza u Severnoj Koreji mogla da poremeti probe naoružanja koje ta zemlja sprovodi. Pjongjang je već sproveo najmanje 12 proba oružja ove godine, među kojima i probu interkontinentalne balističke rakete dugog dometa, prvi put od 2017. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik