Recept za srećnu 2020. iz jedne od najsrećnijih zemalja sveta

Bez autora
Jan 03 2020

Tri Hita Karana ime je koje označava filozofiju srećnog života na Baliju. Ime u doslovnom prevodu označava "tri uzroka dobrobiti“ ili "tri razloga za prosperitet“, te nema nikakve veze sa muzičkim hitovima bivšeg pevača hrvatske grupe Big Blue.Ova filozofija ili recept srećnog života promoviše sklad među ljudima (pawongan), harmoniju sa svojom okolinom i prirodom (palemahan), te bogom (parhyangan). S obzirom na istraživanja koja sugerišu da je Bali među najsrećnijim destinacijama u Indoneziji, te s obzirom na pozitivan način razmišljanja pri svetskom vrhu, njihov bi recept vredelo isprobati.

Tri Hita Karana ime je koje označava filozofiju srećnog života na Baliju. Ime u doslovnom prevodu označava "tri uzroka dobrobiti“ ili "tri razloga za prosperitet“, te nema nikakve veze sa muzičkim hitovima bivšeg pevača hrvatske grupe Big Blue.

Ova filozofija ili recept srećnog života promoviše sklad među ljudima (pawongan), harmoniju sa svojom okolinom i prirodom (palemahan), te bogom (parhyangan).

S obzirom na istraživanja koja sugerišu da je Bali među najsrećnijim destinacijama u Indoneziji, te s obzirom na pozitivan način razmišljanja pri svetskom vrhu, njihov bi recept vredelo isprobati.

Pawongan se postiže podsticanjem dobrih odnosa sa drugim ljudima, odnosno lepim rečima, pozitivnim mislima i akcijama prema osobama koje nas okružuju.

Ljudi na Baliju veruju u ekološku održivost, te smatraju da će im očuvanje prirode doneti prosperitet. Ne čudi zatoga što imaju sistem po imenu Gotong Royong, u sklopu kog zajednički obavljaju komunalne poslove kao što su uređenje životne sredine, sadnja drveća, čišćenje okoline i slično.

Harmonija s bogom ili parhyangan ne postiže se samo kroz molitvu, već i nizom drugih spiritualnih rituala kao što su gradnja i čišćenje hramova, te držanje svetih predmeta u svom životnom prostoru.

Tri Hita Karana jeste filozofija osmišljena kako bi se duhovno obogatili životi pojedinaca, ali i te prekrasne ostrvske države u Indoneziji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik