Rekla zbogom poslu, pa pokrenula ekskluzivni hotel za mačke

Bez autora
Dec 16 2019

Dok mnogi karijeru uzaludno pokušavaju da usklade s motom "pronađi posao koji voliš pa nećeš morati da radiš nijednog dana u životu" uspelo je to, po svemu sudeći, zagrepčanki Mirjani Sović. Uspešnoj karijeri u auto-branši Mirjana je rekla zbogom i pokrenula ekskluzivni hotel za mačke, prvi takav u Hrvatskoj.


Pod porukom "život na visokoj šapi" početkom juna u Dugom Selu, 15-ak minuta vožnje od Zagreba, vrata je otvorio prvi specijalizovani deluks smeštaj namenjen samo macama čiji vlasnici putuju, renoviraju stan/kuću ili očekuju goste ili recimo planiraju venčanje, piše "Poslovni dnevnik".

"Hotel smo otvorili 3. juna, a od 15. 6. su krenule rezervacije. Celo leto nismo stali, padali smo s nogu. Kroz hotel je od tada prošlo oko 270 maca, dnevno u proseku oko 35 pa je brzo nestao strah da nećemo biti popunjeni. Mogli bismo primiti i više, no nije poenta nagomilati hotel pa da svi budu zatvoreni. Mačke se moraju puštati van i njima se treba baviti", kaže vlasnica Mirjana Sović.

Rastuće tržište za kućne ljubimce

Kako to obično biva, i sama je vlasnica šest maca i jedne kuce, a ideja joj se rodila jer je svaki odlazak na put ili godišnji odmor značio stres kuda s ljubimcima.

"Hotel za mačke videla sam davno u Aziji, u Singapuru, gde su to luksuzne građevine, na nekoliko spratova, tamo sasvim uobičajena pojava. Kad smo to ovde napravili, puno je ljudi mislilo da sam konačno ‘prolupala’", prepričava kroz smeh.

S njom je u projekt u manjinskom udelu ušla i kolegica Rahela Cvitković s iskustvom volonterke u udruženju za zaštitu životinja, a vetar u leđa biznisu pružili su državni podsticaji za samozapošljavanje.

Premda je, kao i svaka inovativna ideja, i njena naišla na pokoju povišenu obrvu, ta energična poduzetnica zakoračila je na tržište namenjeno vlasnicima kućnih ljubimaca.

Prema anketi GfK od pre nekoliko godina, u Hrvatskoj više od 60 odsto domaćinstava ima barem jednog ljubimca, za oko trećinu ispitanih to je mačka, a za njih 41 odsto pas.

Koliki je potencijal tog tržišta oslikava da veliki trgovački lanci rapidno šire ponudu hrane i opreme, od posuda za hranu, igračaka i kaputića do proizvoda za sjajnu dlaku, osiguravači nude police zdravstvenog osiguranja za pokriće veterinarskih troškova, a sve je više onih koji se profesionalno bave šetanjem ljubimaca.

Nakon oko 230.000 kuna vrednih ulaganja, za četvoronošce boravak u mačjem hotelu zaista je na visokoj šapi. Svetao i vedar prostor od 120 kvadratnih metara uvijek je zaključan i sa svih strana okružen kamerama te 24/7 povezan sa bezbednosnom službom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik