Robot kontrolisan mislima

Bez autora
Oct 05 2011

Leteći robot sa četiri elise, korišćen u eksperimentima sa daljinskim upravljanjem moždanim talasima, bio je jedan od eksponata na Danu robotike, u državi Merilend. Ovakva letelica može da se kupi u prodavnicama igračaka, a ono što su studenti robotike na Univerziteta države Merilend uspeli da urade jeste da njegov let kontrolišu mislima. Za sada, mislima može da se kontroliše samo visina leta.To zovu neuro skaj. Slušalice imaju četiri elektrode - tri na uhu i jednu na čelu. Moždane električne impulse koristimo za merenje stepena koncentracije osobe, a zatim to pretvaramo u komande za kontrolu visine leta letelice.

Robot kontrolisan mislimaLeteći robot sa četiri elise, korišćen u eksperimentima sa daljinskim upravljanjem moždanim talasima, bio je jedan od eksponata na Danu robotike, u državi Merilend.

Ovakva letelica može da se kupi u prodavnicama igračaka, a ono što su studenti robotike na Univerziteta države Merilend uspeli da urade jeste da njegov let kontrolišu mislima. Za sada, mislima može da se kontroliše samo visina leta, preneo je Glas Amerike.

"Zovemo to neuro skaj. Slušalice imaju četiri elektrode - tri na uhu i jednu na čelu", izjavio je doktorant Greg Gremilon.

"Moždane električne impulse koristimo za merenje stepena koncentracije osobe, a zatim to pretvaramo u komande za kontrolu visine leta letelice", objasnio je Gremilon.

Na drugoj strani ovaj puzajući robot sagrađen je po ugledu na zmiju. U ovoj fazi još je spor i nezgrapan, ali njegov konstruktor Džejms Hopkins smatra da bi mogao da nađe praktičnu primenu.

"Pošto je sličan zmiji milimo da bi mogao da se zavlači u šupljine radi traganja za, na primer, žrtvama prirodnih katastrofa", kaže Hopkins.

Jedna grupa pokazala je eksperiment u kome je nastojala da male robote nauči da kopiraju kretnje vodećeg robota, a druga robota koji se kreće kao insekt.

Studenti tehnike i amateri entuzijasti u Americi sve češće eksperimentišu sa raznim vrstama robota, što su neki već počeli da nazivaju robotomanijom.

Dan robotike najviše privlači decu koju fasciniraju ovakve mašine. Direktor Merilendskog centra za robotiku, Satjandra Gupta, nada se da će ih to inspirisati da jednoga dana postanu inženjeri robotike.

"Široku publiku uzbuđuje i privlači ideja o postojanju inteligentnih uređaja koji obavljaju razne, često teške poslove", izjavio je Gupta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik