Savitljivom memorijom do tehnološke revolucije

Bez autora
Jan 04 2012

Posle više godina istraživanja, stručnjaci sa Instituta za savremenu nauku (KAIST) u južnokorejskom gradu Dedžonu, izumeli su novi silikonski materijal, koji se može koristiti za savitljive elektronske sisteme, kao što su savitljivi kompjuteri, ekrani ili „pametni telefoni".Kompanije poput „Samsunga" već se uveliko spremaju za doba koje će biti obeleženo masovnom proizvodnjom savitljivih kompjutera. Uskoro ćete svoj „pametni telefon" ili „ajpod" moći da savijete oko ručnog zgloba, ili da kompjuter nosite kao kaiš na pantalonama.

Savitljivom memorijom do tehnološke revolucijeJužnokorejski naučnici razvili su tehnologiju savitljive memorije. Tako je prevaziđena čvrsta matična ploča u uređajima, poslednja prepreka u kreiranju njihovog izgleda. Rasklopivi tranzistori, koji su hiljadu puta tanji od ljudske vlasi i stotinu puta brži od konvencionalne fleš-memorije, napraviće revoluciju u tehnologiji.

Posle više godina istraživanja, stručnjaci sa Instituta za savremenu nauku (KAIST) u južnokorejskom gradu Dedžonu, izumeli su novi silikonski materijal, koji se može koristiti za savitljive elektronske sisteme, kao što su savitljivi kompjuteri, ekrani ili „pametni telefoni".

Kompanije poput „Samsunga" već se uveliko spremaju za doba koje će biti obeleženo masovnom proizvodnjom savitljivih kompjutera.

Uskoro ćete svoj „pametni telefon" ili „ajpod" moći da savijete oko ručnog zgloba, ili da kompjuter nosite kao kaiš na pantalonama.

„Uspešno smo integrisali rasklopive tranzistore velikog učinka, sa narednom generacijom memorije, nazvane 'Memristor'. Predstavili smo sve memorijske funkcije poput pisanja, čitanja, brisanja na jednoj fleksibilnoj podlozi i sve je savršeno funkcionisalo", rekao je južnokorejski naučnik Li Keon Dže.

Memorija predstavlja ključni deo elektronskih sistema, pošto se koristi pri obradi podataka, za skladištenje informacija i komuniciranje sa drugim uređajima. Nova memorija je ne samo savitljiva već i moćnija od dosadašnjih.

„Otporna memorija privukla je pažnju kao deo nove generacije uređaja zbog toga što omogućava 100 puta veću brzinu od konvencionalne fleš-memorije", rekao je Keon Dže.

Naučnici kažu da je velika prednost i u debljini membrane. Kako navodi Keon Dže, koristeći ultratanku, silikonsku nanomembranu, koja je 1.000 puta tanja od ljudske vlasi, postignut je i veliki učinak i fleksibilnost na plastičnoj podlozi.

Široka primena nove tehnologije

Južnokorejski naučnik objašnjava da bi fleksibilna, potrošačka elektronska roba kao što su kompjuteri, ekrani, „pametni" telefoni koji se stavljaju oko ručnog zloba, mogli da budu zanimljivo polje primene. To se odnosi i na oblast biomedicine, na aparate koji se stavljaju na srce, mozak ili druge organe, za dijagnostikovanje ili lečenje bolesti, što je uzbudljivo i može poboljšati kvalitet života.

Iz Južne Koreje tvrde da se savitljiva tehnologija može razviti i komercijalizovati u relativno kratkom vremenu ako, prema očekivanju, potražnja za „pametnim", novim, fleksibilnim kompjuterima nastavi da raste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik