Šest stvari koje treba da znate o ruskom internetu

Bez autora
Dec 23 2019

Rusija će testirati pouzdanost domaće internet strukture u slučaju da se odvoji od svetske internet mreže. Probu kontroverznog programa „Runet“ mnogi vide kao pojačavanje mogućnosti ruskih vlasti da pojačaju kontrolu nad digitalnim saobraćajem unutar najveće države na planeti. Šta treba da znate o digitalnom prostoru Rusije?...

Rusija će testirati pouzdanost domaće internet strukture u slučaju da se odvoji od svetske internet mreže. Probu kontroverznog programa „Runet“ mnogi vide kao pojačavanje mogućnosti ruskih vlasti da pojačaju kontrolu nad digitalnim saobraćajem unutar najveće države na planeti. Šta treba da znate o digitalnom prostoru Rusije?

– Više od tri četvrtine ruske populacije (108 miliona ljudi) su korisnici interneta.

– Rusi su veliki ljubitelji društvenih mreža, ali najviše koriste domaće verzije, poput Vkontakte i Odnoklasinki. Fejsbuk je tek na trećem mestu.

– Još jedna izuzetno popularna društvena mreža u Rusiji je LiveJournal, koju je 2007. godine kupila ruska medijska kompanija „SUP medija“.

– Čuvanje podataka ruskih državljana na serverima van zemlje je protivzakonito. Zbog toga je moskovski sud 2016. godine doneo odluku da zabrani mrežu Linkedin, a zabrana je posle toga potvrđena pa se ta mreža više ne može koristiti na teritoriji Rusije.

– Rusija već godinama unazad pokušava da pojača sajber bezbednost korisnika unutar svojih granica, a u skladu sa time pokrenut je Runet program koji treba obezbedi da u slučaju globalne krize ključne internet karike ostanu pod kontrolom ruskih organa.

– Kritičari ističu da će Runet program put prema viziji domaćeg interneta, koji može da bude odsečen od globalne mreže, kao što je to slučaj sa internetom u Kini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik