Skeleti dva dinosaurusa iz doba Jure prodati za 2,75 miliona dolara

Bez autora
Jun 14 2011

Par dinosaurusa iz doba Jure prodat je za 2,75 miliona dolara na jučerašnjoj aukciji u Dalasu. Dinosaurusi - alosaurus i stegosaurus - u stavu za borbu, prodati su u paru, jer su pronadjeni zajedno u pećini u Vajomingu u SAD.Pretpostavlja se da je stegosaurus bio žrtva, jer je vilica alosaurusa pronadjena u polažaju ugriza u nozi stegosaurusa. Ovaj par dinosaurusa koji potiče iz doba Jure dragoceni su za nauku, jer se do sada nije znalo da su oni živeli u isto vreme.

Skeleti dva dinosaurusa iz doba Jure prodati za 2,75 miliona dolaraPar dinosaurusa iz doba Jure prodat je za 2,75 miliona dolara na jučerašnjoj aukciji u Dalasu, preneo je Rojters.

Dinosaurusi - alosaurus i stegosaurus - u stavu za borbu, prodati su u paru, jer su pronadjeni zajedno u pećini u Vajomingu u SAD. Pretpostavlja se da je stegosaurus bio žrtva, jer je vilica alosaurusa pronadjena u polažaju ugriza u nozi stegosaurusa.
 
"Ovaj par dinosaurusa koji potiče iz doba Jure dragoceni su za nauku, jer se do sada nije znalo da su oni živeli u isto vreme", objasnio je direktor aukcijske kuće 'Heritidž" Dejvid Herskovic.
 
Na hiljade posetilaca došlo je u sajamski park u Dalasu kako bi videlo skelete dinosaurusa i ostale eksponate.
 
Paleontolog Henri Galjano koji je 2007. otkrio ovaj par dinosaurusa u pećini u Vajomingu kaže da se njegova kompanija odlučila na prodaju fosila kako bi obezbedila sredstva za dalja istraživanja na otkrivanju novih vrsta.
 
Prvi put skelet dinosaurusa je izložen u 19. veku, pre 150 godina i otada publika uvek sa oduševljenjem posećuje njihove izložbe.
 
"Mislim da je popularnost dinosaurusa porasla posle prikazavanja Spilbergovog filma 'Park iz doba Jure' ali i otkrića skeleta tiranisaurusa zvanog Sju 1990. godine", objašnjava Galjano.
 
Sju je prodat na aukciji 1997. godine za 8,3 miliona dolara Prirodnjačkom muzeju u Čikagu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik