Stiže "grad budućnosti": Dizajniraće ga arhitekta koji je projektovao Kule bliznakinje

Bez autora
Jan 08 2020

Kompanija Tojota planira da sagradi prototip "grada budućnosti" u podnožju japanske planine Fudži. Grad će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, veštačku inteligenciju i druge tehnologije.Tojota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu. Projekat će biti smešten na mestu zatvorene fabrike i zvaće se "Izatkani grad", u znak sećanja na početke Tojote kao proizvođača mašina za tkanje. Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima. Tojota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.

Kompanija Tojota planira da sagradi prototip "grada budućnosti" u podnožju japanske planine Fudži.

Grad će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, veštačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.

Tojota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu.

Projekat će biti smešten na mestu zatvorene fabrike i zvaće se "Izatkani grad", u znak sećanja na početke Tojote kao proizvođača mašina za tkanje. Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima, prenosi Rojters. Tojota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.

I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život.

Međutim, Tojotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak napred u odnosu na ono što su konkurenti predložili.

Kompanija očekuje da će u gradu u početku živeti 2.000 ljudi.

Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za iduću godinu, a dizajniraće ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovao i Kule bliznakinje u Njujorku i Guglove prostorije u Silikonskoj dolini i u Londonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik