Superjahta sa bolničkim sobama i medicinskim sestrama

Bez autora
Apr 08 2020

Brojne su superjahte koje trenutno putuju na sigurne lokacije u blizini privatnih ostrva, daleko od moguće infekcije koronavirusom.

Svaka pored sebe ima i pomoćnu jahtu za medicinsku podršku sa medicinskim osobljem, rentgen aparat i hiperbaričku komoru. Većina velikih luksuznih jahti ima mini-bolnice ili sigurne medicinske sobe.

Pošto se vlasnici jahti nalaze na različitim svetskim lokacijama potreba za medicinskom zaštitom na brodu je velika. Zbog toga većina agencija za medicinske sestre, koje rade na jahtama, sada ima puno zahteva, jer u svetu vlada pandemija izazvana koronavirusom.

„KOVID-19 je snažno uticao na jahting industriju. Mnogi članovi posade ostali su bez posla i sklonjeni su od kuće i porodice. Neki vlasnici koriste svoje jahte za socijalno distanciranje, što je i razumljivo, neki plove sa polovinom posade, što znači da se potražnja za preostalim članovima posade povećava. Mnogi zaposleni na jahtama ne znaju da li su im posao ili zdravlje ugroženi ili ne", istakao je Alek Hjubrik iz "Yachtie Worlda".

Kretanje morskim putevima sve više  je ograničeno. Mnoge jahte su zaglavljene u svojim odredištima, dok su teritorijalne vode, uključujući francusko Sredozemno more zabranjene za pristajanje. Antigva i Barbuda zabranili su ulaz za saobraćaj iz Severne Amerike i Evrope.

 Bahami i američka Devičanska ostrva ograničili su aktivnost samo na osnovne usluge, a Sveti Martin je zatvorio svoje vode za strana plovila, uključujući supejahte. Nikome nije dozvoljeno da se iskrca na obalu.

Očekuje se da medicinska sestra ili stjuardesa na jahti, kako ih popularno nazivaju, pored medicinske nege, vodi brigu i o nabavci hrane i svih zaliha na brodu. Često dve medicinske sestre rade zajedno, a ponekad je na jahti i lekar, navode iz agencije za medicinsko osoblje.

Za posao na jahti potrebno je medicinsko uverenje ENG1, kao i najmanje dve godine iskustva kao registrovana medicinska sestra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik