Turisti ronioci u poseti Podvodnom muzeju u Turskoj

Bez autora
Nov 07 2019

Podvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine. Na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, nalazi se 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini Anadolije. Još jedan takav muzej, sa 400 eksponata, postoji u Meksiku.U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posetilo je 50.000 ljudi, a penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulaydin istakao je da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju ovog turističkog grada, kao jedinstvene oaze za ronjenje.

Turisti ronioci u poseti Podvodnom muzeju u TurskojPodvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine. Na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, nalazi se 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini Anadolije. Još jedan takav muzej, sa 400 eksponata, postoji u Meksiku.

U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posetilo je 50.000 ljudi, a penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulaydin istakao je da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju ovog turističkog grada, kao jedinstvene oaze za ronjenje.

„Side je izuzetno bogat podvodnim resursima i atrakcijama. Pre deset godina tu smo potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje ovde dolazi oko pet miliona turista“, rekao je Gulajdin.

Skulpture u muzeju su priča o nekoliko tema koje su važne u istoriji Turske, uključujući Bitku kod Galipolja, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad u Ankaru transportovano žito, a u Side donošena so.

U muzeju na dnu mora postavljeno je i cveće u znak sećanja na decu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije.

„Sezona ronjenja u Sideu traje sedam meseci godišnje. U svetu ima tri miliona certifikovanih ronilaca avanturista koji uglavnom posećuju Maldive, Egipat, Bali, Tajland ili Meksiko. Naš cilj je da ih dovedemo na ovu lokaciju“, istakao je Gulajdin.

Posetioci najviše pažnje poklone skulpturi Posejdona koja je teška pet tona i visoka tri i po metra, najveći je eksponat u muzeju.

Gulajdin je dodao da mu je najdraži eksponat sirena koju je naručio po izgledu njegove supruge, koja je imala fobiju od ronjenja i koja se, nakon porinuća sirene, ipak odlučila da pobedi strah i zaroni u morske dubine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik