U februaru počinje sa radom "Windows store"

Bez autora
Dec 07 2011

Softverski gigant "Microsoft" predstavio je danas svoju "online" prodavnicu "Windows store", koja će biti veliki konkurent "Apple-ovoj" prodavnici "Mac App Store". "Windows store" će početi sa radom februara 2012. godine, kada bude objavljena i probna verzija operativnog sistema windows 8."Microsoft" je najavio da će, tokom probnog perioda, primati samo besplatne aplikacije. Programere će sam pozivati da dostave svoj program, a to ograničavanje učešća je zato što je sistem još u probnoj fazi.

U februaru počinje sa radom "Windows store"Softverski gigant "Microsoft" predstavio je danas svoju "online" prodavnicu "Windows store", koja će biti veliki konkurent "Apple-ovoj" prodavnici "Mac App Store".

"Windows store" će početi sa radom februara 2012. godine, kada bude objavljena i probna verzija operativnog sistema windows 8. "Microsoft" je najavio da će, tokom probnog perioda, primati samo besplatne aplikacije. Programere će sam pozivati da dostave svoj program, a to ograničavanje učešća je zato što je sistem još u probnoj fazi.

"Windows store" će imati fleksibilniji sistem pretplate, a od prodaje aplikacija koje se plaćaju, "Microsoft" će dobijati 30 posto, dok će programeri dobijati 70 posto od ostvarenih prihoda. Čim od prodaje neke od aplikacija počne da se ostvaruje 25.000 dolara (19.000 evra), udeo "Microsoft-a" pada na 20 posto, što nije slučaj kod "Apple-a" gde njegov udeo ostaje 30 posto.

Troškovi za licence neophodne da bi mogle da se objavljuju aplikacije u "Windows store-u" iznose 50 dolara za pojedince, a 99 dolara za kompanije, dok kod komapnije "Apple" iznose 99 dolara u oba slučaja.

Takođe, "Windows store" će sadržati manja ograničenja, tako da će biti moguće preuzimanje aplikacija ograničenih u vremenu, kako bi se mogle isprobati pre kupovine, dok će odobravanje aplikacija biti između veoma strogog "Apple-ovog" i onog vezanog za operativni sistem "Android" koje ne postoji.

Programerima će dobijati iste alatke koje "Microsoft" koristi za proveru aplikacija kako bi bio ponuđen transparentan metod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik