U Kaliforniji više nećete moći da kupite bundu

Bez autora
Oct 13 2019

Kalifornija je postala prva američka država koja je donela zakon po kome će do 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.Zakon, koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje prodaju i izradu odeće, cipela i tašni od životinjskog krzna, čime je Kalifornija postala prva američka država koja uvodi takvu zabranu. Ovaj potez kalifornijskih vlasti pozdravile su grupe koje se bave zaštitom prava životinja, koje su već duže vreme apelovale da se donese ovakav zakon.

U Kaliforniji više nećete moći da kupite bunduKalifornija je postala prva američka država koja je donela zakon po kome će do 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.

Zakon, koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje prodaju i izradu odeće, cipela i tašni od životinjskog krzna, čime je Kalifornija postala prva američka država koja uvodi takvu zabranu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovaj potez kalifornijskih vlasti pozdravile su grupe koje se bave zaštitom prava životinja, koje su već duže vreme apelovale da se donese ovakav zakon.

Po novom zakonu, prodavci će i dalje moći da trguju polovnom odećom ili dekorativnim predmetima od krzna. Zabrana se takođe neće primenjivati na veštačko krzno, koje se uglavnom pravi od plastike. Takođe se ne odnosi na kožu, krava, jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje.

Kazna za kršnje ove zabrane biće 500 dolara, a u slučaju ponovljenog dela 1.000 dolara.

Njuson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje učešće većine životinja u cirkusima, osim mačaka, pasa i konja. Zakonom je izuzeto i učešće životinja na rodeima.

Odluku je kritikovao portparol Saveta za informacije o krznu Kit Kaplan, rekavši da je to deo „radikalne veganske agende u kojoj je zabrana krzna prvi korak za druge zabrane o tome šta ćemo da nosimo ili da jedemo“.

Prošlog maja modna kuća „Prada“ je saopštila da će prestati da upotrebljajva krzno od sezone proleće-leto 2020. godine, dok je britanski „Selfridžis“ najavio da će zabraniti prodaju egzotične životinjske kože od februara naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik