U SAD od juna obavezne "crne kutije" u automobilima

Bez autora
May 30 2011

Svi vozači u SAD-u će u junu u svojim automobilima morati da imaju crnu kutiju. Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima će naložiti, kako prenosi radio Slobodna Evropa, da svi automobili moraju biti opremljeni crnom kutijom, poput one koja se nalazi u avionima.Njen zadatak je da prati navike vozača i osigura sve potrebne informacije o vremenskom periodu neposredno pre saobraćajne nesreće. Snimak će moći da pregleda policija, osiguravajuće kompanije i proizvođači automobila. Vlasnik automobila neće moći ni na koji način da ugasi crnu kutiju.

U SAD od juna obavezne "crne kutije" u automobilimaSvi vozači u SAD-u će u junu u svojim automobilima morati da imaju crnu kutiju.

Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima će naložiti, kako prenosi radio Slobodna Evropa, da svi automobili moraju biti opremljeni crnom kutijom, poput one koja se nalazi u avionima.

Njen zadatak je da prati navike vozača i osigura sve potrebne informacije o vremenskom periodu neposredno pre saobraćajne nesreće.

Snimak će moći da pregleda policija, osiguravajuće kompanije i proizvođači automobila. Vlasnik automobila neće moći ni na koji način da ugasi crnu kutiju.

Kritičari ovog zakona smatraju da se radi o ugrožavanju privatnosti, dok drugi veruju da je to način praćenja vozača. Osiguravajućim kućama će, takođe, biti lakše da izmire potraživanja i imaće bolji uvid u okolnosti saobraćajne nesreće.

Mnoštvo automobila već poseduje crne kutije, a kompanija "Dženeral motors" (General Motors) ih u većinu svojih automobila ugrađuje još od 1990. godine.

Sistemi u novim automobilima mogu da prate i okretanje volana, kao i da li su uključeni sistemi koji upozoravaju na napuštanje trake kojom se automobil kreće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik