UN: Internet je ljudsko pravo

Bez autora
Jun 07 2011

Ujedinjene nacije su najnovijim izveštajem zaključile da je internet ljudsko pravo, zbog čega su državama preporučile da ne donose zakone kojima se zbog kršenja autorskih prava korisnicima uskraćuje pristup internetu. Specijalni izveštač Ujedinjenih nacija zaključio je da bi ukidanje pristupa internetu, bez obzira na obrazloženje (uključujući i zakone o zaštiti intelektualne svojine), bilo suprotno članu 19 i paragrafu 3 Međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima.Ovaj izveštaj državama nalaže da promene postojeće zakone o intelektualnoj svojini ukoliko oni podrazumevaju ukidanje pristupa internetu za prekršioce, kao i da se uzdrže od usvajanja takvih zakona.

UN: Internet je ljudsko pravoUjedinjene nacije su najnovijim izveštajem zaključile da je internet ljudsko pravo, zbog čega su državama preporučile da ne donose zakone kojima se zbog kršenja autorskih prava korisnicima uskraćuje pristup internetu.

Specijalni izveštač Ujedinjenih nacija zaključio je da bi ukidanje pristupa internetu, bez obzira na obrazloženje (uključujući i zakone o zaštiti intelektualne svojine), bilo suprotno članu 19 i paragrafu 3 Međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima.

Ovaj izveštaj državama nalaže da promene postojeće zakone o intelektualnoj svojini ukoliko oni podrazumevaju ukidanje pristupa internetu za prekršioce, kao i da se uzdrže od usvajanja takvih zakona.

Među zemljama koje već imaju ovakve zakone su Francuska, Velika Britanija i Novi Zeland, koji je upravo doneo zakon o autorskim pravima koji prekršiocima određuje novčanu kaznu od 15.000 dolara i moguće ukidanje internet naloga.

Donošenje ovog zakona izazvalo je veoma burne reakcije udruženja potrošača, internet provajdera i boraca za ljudska prava na Novom Zelandu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik