Veće kohibe prodavaće se za 100 dolara po komadu

Bez autora
May 15 2022

Kubanska državna kompanija Habanos S. A. objavila je da je u 2021. godini zabeležila rekordan rezultat u prodaji poznatih, ručno motanih cigara.

To je znak snažnog oporavka nakon dvogodišnje pandemijske krize.

Ograničenja putovanja u 2020. zbog koronavirusa zadala su ozbiljan udarac tražnji u zemljama koje se oslanjaju na turizam i prodaju u bescarinskim prodavnicama na aerodromima širom sveta, umanjujući prihode.

U 2021. Habanos je povećao prihod za 15 odsto, prema saopštenju objavljenom u sredu na internet-stranici kompanije, zahvaljujući vakcinaciji protiv koronavirusa i obnovi putovanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Kubanske ručno motane cigare, uključujući brendove poput kohibe, montekrista i partagasa, mnogi smatraju najboljima na svetu. Najveća tržišta kubanskih cigara su Španija, Kina, Nemačka, Francuska i Švajcarska, objavila je kubanska kompanija.

Kuba ne može da prodaje svoje čuvene cigare na najvećem tržištu na svetu, američkom, zbog embarga koji je na snazi već nekoliko decenija, podseća Rojters. Habanos je najavio i da će ujednačiti cene na svim tržištima, dodavši da će kao referentnu vrednost za kohibu i trinidad koristiti cene na hongkonškom tržištu.

Cigar Aficionado, vodeća publikacija industrije cigara, prognozira da će veće kohibe uskoro premašiti cenu od 100 dolara po cigari, istakavši da tržište u Hongkongu spada među najskuplja na svetu.

"Veće kohibe prodavaće se za 100 dolara po komadu… i kutije više neće imati cene u stotinama dolara, već u hiljadama", objavila je publikacija u utorak na veb-stranici. Habanos obično početkom godine organizuje festival za ljubitelje duvana i trgovce na malo, nudeći im mogućnost obilaska istorijskih plantaža i fabrika na Kubi i večernja događanja.

Međutim, ove godine festival je ponovo otkazan. Dobra vest o prodaji cigara, važnog kubanskog izvoznog proizvoda, retka su svetla tačka za kubansku ekonomiju, teško pogođenu pandemijom i pooštrenim američkim sankcijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik