Vila u centru Londona trenutno najskuplja na svetskom tržištu nekretnina

Bez autora
Mar 20 2023

Očekuje se da će vila smeštena na četiri hektara Ridzens parka u Londonu dostići cenu od 250 miliona funti (oko 300 miliona dolara) i postati najskuplja do sada prodata nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vila Holm izgrađena 1818. godine u Ridzens parku dospela je na tržište kao zalog za ogroman kredit koji su podigli vlasnici iz Saudijske Arabije. Vila je stavljena u ruke stečajnih upravnika koji su pokrenuli prodaju, a smatra se da će biti kuća koja je u dosadašnjoj istoriji Londona dostigla najvišu cenu, piše Fajnenšal tajms.

Vila Holm, smeštena na četiri hetara Ridzens parka u centru Londona, već je privukla pažnju izuzetno bogatih kupaca, a agenti zaduženi za prodaju ove nepokretnosti očekuju da će cena biti oko 300 milona dolara. To bi nadmašilo cenu prethodno najskuplje kuće u Londonu, vile vredne 210 miliona funti sa pogledom na Hajd park, koju je kupio snivač „Evergranda“, jedan od najbogatijih Kineza, Hju Ka Jan.

Prodaja vile i neobične okolnosti oko nje pružaju retku priliku da se zaviri u poslovanje bogatih stranih investitora na londonskom tržištu nekretnina – u transakcije koje su najčešće obavijene velom tajne.

Prema evidenciji iz Registra nepokretnosti, princ Abdulah bin Halid bin Sultan al-Saud, član saudijske kraljevske porodice i predstavnik Saudijske Arabije pri Ujedinjenim nacijama u Beču, jedan je od stvarnih vlasnika imovine zajedno sa ostalim članovima porodice.

Vila je pala u ruke stečajnih upravnika pošto je bila pokriće za zajam od oko 150 miliona funti, uz kuću u Njujorku i avion, ali kako kaže izvor Fajnenšal tajmsa, aranžman je istekao.

Vila Holm je najvrednija u portfelju imovine koja je bila pokriće duga, a prodaja londonske kuće se smatra najlakšim načinom za otplatu kredita.

Ova 205 godina stara vila, jedna od malog broja traženih rezidencija koje se nalaze unutar centralnog londonskog parka, izgrađena je kao dom za Džejmsa Bartona, investitora za nekretnine u doba dzordzijanske ere, koji je izgradio preko tri hiljade objekata u centralnim delovima Londona.

Tržištem najskupljih kuća u Londonu poslednjih decenija sve više dominiraju kupci iz inostranstva, a glavni grad Velike Britanije je omiljen delom i zbog stabilnih imovinskih zakona i mogućnosti diskretne kupovine, koja praktično ne ostavlja bilo kakav trag o pravom vlasniku nepokretnosti.

Vlada Velike Britanije nedavno je pokušala da promeni politiku u pogledu ovih netransparantnih vlasničkih struktura i zatražila od prekomorskih poreskih rajeva da otkriju status vlasnika ili da se suoče sa kaznam.

Upućeni tvrde da su trenutno dva od tri potencijalna kupca koji su izrazila interesovanje za vilu iz Londona, a treći iz inostranstva. Pretpostavlja se da će vilu kupiti investitor, a ne porodica koja planira da u njoj živi.

Vila Holm

Sa 40 spavaćih soba i impresivnih 2.700 kvadratnih metara stambenog prostora, vila Holm je idealna za one koji traže kuću u kojoj će moći da se okupe svi članovi porodice tokom praznika. Osim bezbrojnih soba, vila ima osam garaža, teniski teren, biblioteku, saunu i veliku trpezariju. Na imanju je i uređeno jezero, prostrani travnjak i bujno zelenilo.

U vili porodice Barton se jedno vreme nalazio Bedford koledž, a privatna rezidencija je postala osamdesetih godina prošlog veka.

Mnogi ovu vilu, zbog fasade i veličine, upoređuju sa Belom kućom u Vašingtonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik