Vrtiš pedale i puniš mobilni

Bez autora
Jul 11 2011

Grupa mladih Vojvođana napravila je ekološki punjač za mobilne telefone, koji je postao hit Exita. Pronalazak već dobija priznanja, a u planu je njegova šira primena. Da Exit nije samo mesto dobrog provoda već i način da se prezentuje i pronicljiv pronalazak i koristan patent, pokazuje četvoročlana ekipa mladih Vojvođana koji su u festivalskom kampu prosto oduševili posetioce svojim domišljatim punjačem za mobilne telefone koji ne zahteva električnu energiju.Njihov punjač se nalazio u Exit kampu od početka festivala, a danas već odlazi dalje. Osim tima koji ga je osmislio, za realizaciju ovog izuma zaslužan je i Pokret gorana koji je donirao sredstva.

Vrtiš pedale i puniš mobilniGrupa mladih Vojvođana napravila je ekološki punjač za mobilne telefone, koji je postao hit Exita. Pronalazak već dobija priznanja, a u planu je njegova šira primena.

Da Exit nije samo mesto dobrog provoda već i način da se prezentuje i pronicljiv pronalazak i koristan patent, pokazuje četvoročlana ekipa mladih Vojvođana koji su u festivalskom kampu prosto oduševili posetioce svojim domišljatim punjačem za mobilne telefone koji ne zahteva električnu energiju.

"Naš punjač se nalazio u Exit kampu od početka festivala, a danas već odlazi dalje. Osim tima koji ga je osmislio, za realizaciju ovog izuma zaslužan je i Pokret gorana koji je donirao sredstva", kaže za "Press" dizajner projekta Ivan Čobanić.

Izum je nazvan "bencharger", u slobodnom prevodu "klupa za punjenje", na kojoj za svega 15 minuta možete okretanjem pedala napuniti telefon. Za samo nekoliko dana pronalazak je postao hit među turistima i posetiocima Festivala, dok je ovaj izum uvršćen u tri najbolja patenta koja je ove godine smislila srpska pamet.

Za nastanak klupe za punjenje na pedale zaslužni su studenti Novosadskog univerziteta Mirko Jevtić i Ivan Čobanić. Njima dvojici pomoć su pružili Nemanja Miličić kao dizajner projekta i PR ekipe Milijana Jaćimović. Do sada je na njihovom "benchargeru" svoje mobilne telefone napunilo nekoliko stotina ljudi.

Ivan Čobanić kaže da je na ideju došao Mirko Jevtić.

"Ja sam idejno rešenje samo sproveo u praksu. Bez obzira na to koliko čovek brzo okreće pedale telefon se puni ravnomerno, a klupa ima dva sedišta. Kada korisnik počne da vrti pedale, telefon počinje da se puni. Za punjenje je dovoljan jedan obrtaj u sekundi, odnosno 60 u minutu, a potrebno je da se pedale okreću oko 15 minuta da bi baterija trajala čitav jedan dan", pojašnjava Čobanić, koji kaže da je veliki broj kampera i egzitovaca kod njih punio mobilne uređaje prethodnih dana.

On dodaje i da niko iz ekipe nije student elektrotehnike, te da je i on, koji je bio zadužen za praktičnu realizaciju, student ekonomije.

"Moj hobi je elektronika, ali svi članovi tima su na svoj način doprineli da cela stvar bude jako dobro prihvaćena. Ljudi koji su koristili punjač oduševljeni su jer je ideja simpatična i korisna. Na klupi postoje priključci za sve marke telefona koji su najčešće u upotrebi, a plan nam je da napravimo ovakve uređaje na petnaestak lokacija u Novom Sadu, kao i da raširimo celu ideju po čitavoj Srbiji", zaključuje Ivan Čobanić.

Sledeću prezentaciju klupa za punjenje mobilnih telefona imaće pred građanima Sremskih Karlovaca u tamošnjem Ekološkom centru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik